Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Spotmelk en room krijgen klappen, kaas wint terrein

28 April 2023 - Wouter Baan

De piek van de melkproductie staat voor de deur en dat is goed merkbaar op de vloeibare zuivelmarkt. Versterkt door de uitval van verwerkingsdagen schieten de prijzen onderuit, maar dit lijkt wel een tijdelijk effect te zijn. De prijzen van vaste zuivelfabricaten houden zich kalmer, waarbij kaas langzaam terrein blijft winnen. 

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland is deze week met Koningsdag en in Duitsland op de Dag van de Arbeid (1 mei) een verwerkingsdag minder. Voor de vloeibare zuivelprijzen is deze situatie lastig behapbaar, temeer omdat het melkaanbod in Noordwest-Europa veel ruimer is dan voorgaande jaren en bijna op de seizoenpiek zit. Daar komt nog bij dat de vraag naar vloeibare zuivel op een zeer laag pitje staat, door de zwakke afzet van de vaste eindproducten en de voorraden steeds hoger oplopen. Dit laatste speelt in boter en poeder, maar geldt niet zozeer voor kaas.

Room goedkoper dan boter
De roomprijs van DCA moet het bekopen en daalt stevig. Daardoor doet zich een unieke situatie voor: room is nu goedkoper dan boter die overigens ook terrein verliest, als gevolg van de ruime voorraden. In de recente geschiedenis kwam deze situatie maar spaarzaam voor. Het tekent de onbalans op de markt. Ook magere melkconcentraat daalt honderden euro's per ton, terwijl de spotmelkprijzen eveneens onder stevige druk staan. Het is logisch om te verwachten dat de vloeibare zuivelfabricaten in de komende weken weer wat naar boven corrigeren. Ten opzichte van de vaste eindproducten staat de vloeibare markt nu wel erg laag geprijsd.

Opwaartse correctie melkpoeder
Op de vaste zuivelmarkt vallen diverse milde prijsverhogingen op. Vooral de hogere melkpoedernoteringen springen in het oog. Dit is niet zozeer een signaal dat de markt weer aantrekt, maar het kan gezien worden als een opwaartse correctie. De melkpoedervoorraden zijn aanhoudend ruim en de vraag blijft zwak, vooral op de wereldmarkt.

Kaasmarkt meest vast
De kaasmarkt is het meest vast. Dit komt door de relatief krappe voorraden. De verwachting is wel dat er veel melk de kaasbak ingaat tijdens de piek van de melkproductie, gezien dit de beste valorisatie van melk geeft. Maar mogelijk trekt de afzet ook aan, nu in Duitsland de retailprijzen aanzienlijk zijn verlaagd. Insiders verwachten dat de kaasconsumptie daarmee toeneemt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden