De boterhandel verloopt momenteel zeer stroef. Door steeds groter wordende voorraden is er sprake van een patstelling tussen kopers en melkverwerkers.
De boterprijs van DCA beweegt sinds begin maart al rond de koers van €4.600 per ton. De ene week stijgt de markt een paar tientjes, de andere week verdampt de winst weer. Er is weinig handel, doordat kopers en verkopers elkaar niet kunnen vinden.
Producenten willen bodem in markt
Boterproducenten proberen een bodem in de markt te krijgen, nadat de prijzen in het vierde kwartaal van vorig jaar flink onderuit zakten. De prijsdaling raakte de zuivelmarkt over de volle breedte, waarmee de druk op de melkprijs steeds groter werd. Ondertussen glijden de uitbetalingsprijzen af tot niveaus van €40 per 100 kilo. Voor melkveehouders is dat slikken, gezien de kosten nog altijd hoog zijn. Zuivelcoöperaties, maar ook de particuliere verwerkers, voelen daardoor de 'morele plicht' om de continue prijsteruggang te stoppen en erger leed bij hun leveranciers te voorkomen.
Dit lukt ten dele. De boterprijzen bewegen weliswaar stabiel, maar de druk op de markt is nog niet afgenomen. Dit heeft te maken met de hoge voorraden die er zijn. In koel- en vrieshuizen raakt de opslagcapaciteit steeds voller, zo geven insiders aan. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. Dit wordt desgevraagd ook bevestigd door partijen in die branche. Als er al opslagcapaciteit beschikbaar is, dan betaal je de hoofdprijs. Dit remt ook de prikkel van producenten om room op de spotmarkt te kopen, hoewel dit - in relatie tot de boterprijs - voor het oprapen ligt.
Kopers in de wachtstand
Dit maakt dat kopers van boter geen haast maken om volumes te kopen en te contracteren. Bovendien mist de botermarkt schwung, omdat handelaren terughoudend zijn om posities in te nemen. De stijgingspotentie is immers beperkt. Het ligt voor de hand dat de voorraden in de komende weken verder oplopen, nu de melkproductie toewerkt naar de seizoenspiek in mei.
Kortom, op de botermarkt is dus sprake van een patstelling. Het is lastig in te schatten welke richting de markt gaat kiezen, waarbij aanhoudende stabiliteit misschien nog wel het meest voor de hand ligt.