Coöperatie NoorderlandMelk stapt na acht jaar Alma den Hertog (rechts op de foto) een nieuwe periode in. Vice-voorzitter Adrian Langereis (links) is sinds gisteren haar opvolger. De coöperatie zet tegelijkertijd ook de deur voorzichtig weer open voor nieuwe leden. 'Er is weer ruimte voor en behoefte aan nieuwe toestroom', zo laat de kersvers voorzitter in een interview weten.
Voor wie jullie niet kent: wat is NoorderlandMelk?
"NoorderlandMelk heeft zo'n honderd leden met een gemiddeld melkvolume van ruim 1,1 miljoen kilo per bedrijf. De coöperatie opereert nu uitsluitend in de vier noordelijke provincies van het land, maar kan ook van elders leden bij aannemen."
Jullie hebben geen eigen verwerking. Waar gaat de melk heen?
"In 2014 zijn we een samenwerking aangegaan met A-ware. Daarvoor verkochten we de zuivel los aan diverse partijen. Daarbij hadden we last van prijsdruk en ook tegenslagen. Integratie in de keten was noodzakelijk. Voor onze leden was dat in het begin soms best een zoektocht. Wij moesten wennen, A-ware groeide hard. Gaandeweg kwam er meer rust terug in onze coöperatie. Dat is voor een belangrijk deel ook de verdienste van Alma, hoe zij in de coöperatie opereerde."
Is de relatie met A-ware al die jaren hetzelfde gebleven?
"We hebben een prima relatie, wel hebben we in 2019 de afspraken iets veranderd, zodat onze boeren gemakkelijker konden kiezen welke melkstroom ze wilden produceren. Sindsdien kunnen we eens per jaar aangeven waarvoor onze leden willen leveren en hoeveel. In het begin hebben we ook een jaar PlanetProof-melk geleverd. Dat kreeg geen vervolg, maar we blijven voor onze leden wel inzetten op toegevoegde waarde."
Adrian Langereis
Jullie hebben toch ook nog Weide Weelde-melk?
"Weide Weelde is ons stukje vrije ruimte. Wij hebben dat merk. Eerst hebben we geprobeerd dat neer te zetten als een A-merk, maar dat was een lastige stap. Nu hanteren we nog steeds het concept, maar produceren we daarmee een private labellijn voor Poiesz-supermarkten onder de naam Noordertrots. Het is natuurinclusief geproduceerde zuivel, waarvoor de deelnemers 15% van hun areaal inzetten als natuurgrond. Noordertrots bestaat uit dagverse zuivel en binnenkort ook boter. Hoewel we dus al deels natuurinclusief werken, zijn we ook bezig met het zetten van verdere stappen, bijvoorbeeld met CO2-vastlegging en ook de ontwikkeling van carbon credits. De hoofdinzet van ons blijft evenwel op een goede verwaarding van de melk zelf."
Wat maakt een leverancierscoöperatie anders dan een traditionele zuivelcoöperatie met een eigen fabriek en dergelijke?
"Je hebt de ballast niet. Wel hebben we natuurlijk een sterke band met A-ware. Er wordt door sommigen weleens gedroomd van een eigen verwerking, maar uiteindelijk gaat het om melkprijs die voor de langere termijn goed is en gezamenlijk er aan werken om dat te bereiken of te behouden."
Je neemt nu het stokje over van Alma den Hertog. Ga je zaken ook anders doen?
"Dat is niet direct mijn inzet. We zoeken naar verdere verbeteringen en meer toegevoegde waarde op het boerenerf. Zo kunnen leden die voldoen aan de voorwaarden van het Weide Weelde-concept nu een pachtkorting krijgen bij ASR en gaan de opbrengsten uit de samenwerking met Poiesz in een fonds, van waaruit kan worden geïnvesteerd in het nieuwe GLB. Het gaat om samen zoeken naar voordelen voor het geheel."