Met de Stichting Milieukeur (SMK) gaat het zakelijk gezien steeds iets beter. Dit door de overheid gesteund verduurzamingsvehikel presenteert toenemend positieve cijfers, met vorig jaar een positief resultaat van bijna €320.000. Toch loopt niet alles even goed. Bij melk werd nog altijd verlies gedraaid.
Volgens het Jaarverslag 2022 kwam het resultaat in melk uit op een min van €97.000. Volgens het jaarverslag was dit mede een gevolg van veel na-werk door een herziening van het kwaliteitsschema in 2021. Dit vroeg ook in 2022 nog veel tijd in de verdere uitwerking. Verder zijn de kosten en baten van het programma nog niet in evenwicht.
Meer deelnemers nodig
Daarvoor is volgens SMK verdere groei van het aantal deelnemers nodig. Vorig jaar waren er zo'n 800 deelnemende melkveehouders, met name bij FrieslandCampina en Farmel. De laatste paar jaren lijkt er niet veel groei meer te zitten in het aantal deelnemers. Er komen aan de ene kant nieuwe deelnemers bij, maar er vallen aan de andere kant ook meer groepen deelnemers af doordat zij niet aan de eisen kunnen voldoen. Het areaal land dat door melkveehouders volgens de eisen van On the way to PlanetProof Melk werd beheerd, steeg in 2021 met 3% naar bijna 47.907 hectare. Over de ontwikkeling in 2022 zijn geen gegevens vermeld. Om de tekorten aan te vullen, wordt volgens SMK voor de korte termijn gezocht naar aanvullende projectfinanciering.
Minder animo duurzame stallen en kassen
In de plantaardige hoek en bij non-food keurmerken ging het beter.
De programma's Maatlat Duurzame Veehouderij, Maatlat Duurzaam Terreinbeheer, Groen Label Kas en Groenregeling zijn volgens begroting uitgevoerd. De kosten konden worden gedekt door de baten. In alle gevallen loopt de belangstelling voor deze programma's terug, maar blijven de kosten beheersbaar. SMK noemt geen reden voor de teruglopende belangstelling.