Al zijn de prijzen van veel basisproducten in de zuivelmarkt laag, hun feitelijke niveau en de stabiele tot licht hogere trend sinds de paasdagen lijkt velen in de markt te verrassen. Gevoel en realiteit lopen even niet in de pas.
Melkveehouders hebben helaas niet veel aan deze situatie, want het niveau van de spotmelkprijzen waar het om gaat, ligt nog altijd ver beneden de melkprijzen die zij ontvangen. Ook liggen de prijzen onder het verwaardingsniveau, zoals het Institut für Ernährungswortschaf (IfE) het uitrekent. alle prijzen dalen, maar het gat ertussen wordt amper kleiner.
Terug naar de situatie op de spotmarkt. Of het nou komt door de verwachting dat de prijzen na Pasen wel zouden gaan dalen en dat de beschikbaarheid van melk en zuivelproducten dan wel zou vergroten, terwijl dat niet gebeurt - beeld en werkelijkheid lopen uiteen.
Er is een beperkte beschikbaarheid van zowel rauwe melk als van room en magere melkconcentraat.
De prijs van rauwe melk bleef in grote lijnen stabiel, al is een licht opwaartse beweging waarneembaar. De prijzen voor room en concentraat veerden duidelijk op.
{dataviewSnapshot(46_1681398557)}}
Ook boter werd iets duurder. Verhalen gaan dat Nederlandse producenten deze week ook even 'de melk hebben opgehouden', ofwel geen offertes afgaven. Dit kan mede van invloed zijn. Anderzijds is er wel een toenemend en goedkoper Iers en Pools aanbod.
{{dataviewSnapshot(46_1681398615)}}
Op de kaasmarkt, het stevigste segment van de zuivelmarkt, zijn meest kleine plusjes zichtbaar. Prijzen gaan licht omhoog. Producenten draaien wel volop, maar de markt kan het huidige kaasaanbod kennelijk aan en er zitten voldoende orders in de pijplijn.
{{dataviewSnapshot(46_1681398706)}}
Mogelijk werkt hierbij mee dat de melkproductie door het relatief koude en late voorjaar minder hoog is dan verwacht. Meer duidelijkheid hier over is geboden.
De melkpoedermarkt blijft de zwakste schakel in het spectrum, maar ook hier zijn de signalen niet onverdeeld ongunstig. Er is weinig handel, maar partijen zien wel diverse exportmogelijkheden voor magere melkpoeder.
{{dataviewSnapshot(46_1681398886)}}
Op de weipoedermarkt gebeurt nog steeds vrij weinig. Voor diervoeding is er een overaanbod geconcentreerde wei (niet gedroogd). Voor zo'n €100 per ton droge stof is er meer dikwei te koop dan iemand aan kan. Gedroogd product is feitelijk te duur bij een zwakke vraag.