Shutterstock

Nieuws melk

In 2023 fractie minder melk, iets meer export

5 April 2023 - Klaas van der Horst

De Europese Commissie voorziet dit jaar dalende zuivelprijzen, een licht lagere melkproductie, ook iets lagere afzet in de EU en een voorzichtig herstellende export. Deze prognoses staan in een korte termijn vooruitblik voor de agrarische markten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lagere melkproductie in de EU als geheel wordt volgens de Commissie veroorzaakt door een toenemende slacht van koeien. Dit als gevolg van de dalende melkprijzen en deels ook door de goede rundvleesprijzen.

Melkveestapel daalt meer dan melkproductie
De melkveestapel zal zo naar verwachting met 1% afnemen. De melkproductie daalt ook, maar beperkter. De Commissie gaat vooralsnog uit van 0,2%. Dit is omdat veel melkveehouders de productie per koe mogelijk verhogen om het verlies aan inkomen daar de lagere melkprijzen goed te maken.

Wat de Commissie noemt, zijn allemaal heel beperkte percentages en bijbehorende volumes, maar zo is de toonzetting van de vooruitblik. Ook voor de Europese Commissie is het lastig een goede vooruitblik te maken, reden waarom er de nodige slagen om de arm worden genomen.

Meer melk in kaasbak
De aangevoerde boerderijmelk zal naar verwachting van de Commissie net iets vaker de kaasbak in gaan dan vorig jaar, omdat kaas een fractie beter rendeert dan boter en melkpoeder. Bovendien is de kaasafzet ook vrij stabiel. De Brusselse deskundigen verwachting bovendien 2% meer kaasexport.

Voor boter en melkpoeder is het plaatje iets minder florissant. De export hiervan loopt moeizamer en vorig jaar zijn wat voorraden opgebouwd. De omvang daarvan valt evenwel nog binnen de grenzen van het normale, zo wordt gesteld. Een recente rapportage van het Europese melkmarktobservatorium bevestigt dat.

China gemist op poedermarkt
Voor de melkpoedermarkt als geheel zou het wel erg helpen als China weer teruggaat naar een inkooppatroon zoals de laatste jaren min of meer normaal was, signaleert de commissie. Vooral de invoer van volle melkpoeder is sterk gereduceerd, waardoor bijvoorbeeld ook Nieuw-Zeeland meer magere melkpoeder ging produceren en Europa daarmee extra concurrentie ging aandoen. In Brussel is de verwachting en misschien wel vooral de hoop dat dit in het komende jaar weer verandert. De Commissie boekt alvast een stijging van de magere melkpoederexport in van 8% ten opzichte van vorig jaar, maar kan die aanname nog niet heel sterk onderbouwen.

Chinn
De Chinese import van volle melkpoeder heeft dit jaar een enorme klap gekregen doordat de traditioneel grote januari-inkopen uitbleven. Bron: EC

De afzet van verse zuivelproducten in de EU zelf zal dit jaar weer dalen, min of meer in hetzelfde patroon als in de jaren voor de uitbraak van Covid-19.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden