Toevoeging van calciumcyanamide (kalkstikstof) aan mest kan tot 99% reductie van de methaanuitstoot van mest leiden. Dit is vastgesteld door een drietal Duitse onderzoekers aan de universiteit van Bonn. Een studie er over is inmiddels gepubliceerd op onder meer Researchgate en op PubMed.
Kalkstikstof is een chemische meststof die eind 19e eeuw in Duitsland werd ontwikkeld en nog steeds in gebruik is. Onderzoeker Felix Holtkamp van de universiteit van Bonn ontdekte min of meer bij toeval dat toevoeging van deze stof aan runder- en varkensmest tot aanzienlijke reducties van de methaanuitstoot leidt. Methaan is na CO2 de tweede bron van broeikasgasemissie in de wereld. Een heel groot deel van de methaan-emissie is afkomstig uit mest van de veehouderij. Een andere grote bron zijn moerassen en natte rijstvelden.
Meest effectief in rundermest
Bij proefnemingen behandelde Holtkamp varkens- en rundermest met doses van 300 en 500 milligram stikstofcyanamide per kilo mest. In de meeste gevallen kwam de methaanproductie uit de mest na 45 minuten stil te liggen. Een uitzondering was mest van mestvarkens, waarbij het proces trager verliep, zo beschrijft Holtkamp. De kalkstikstof bleek het meest effectief in mest van melkvee. Daarbij bleek de emissie van alle broeikasgassen tot 99% te kunnen worden teruggebracht. In varkensmest werden reductie bereikt van 81% tot 99%.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903336/kalkstikstof-lijkt-serieuze-methaanremmer]Kalkstikstof lijkt serieuze methaanremmer[/url]