Het kabinet wil de stikstofneerslag in Nederland met ongeveer 100 mol per hectare per jaar laten verminderen. Dat staat in een van twee brieven die Christianne van der Wal, de minister van Natuur & Stikstof, vandaag (vrijdag) naar de Tweede kamer heeft gestuurd. Dit is een aanvulling op de bestaande voornemens. De aanpak van piekbelasters begint in april. Er komen nu ook reductiedoelen voor NOx-uitstoot door verkeer en industrie.
Hierdoor moet er ook sneller stikstofruimte vrijkomen voor PAS-melders. Vandaag is ook officieel besloten om een schadeloket in te stellen voor de PAS-melders. Volgens informatie van Wageningen University & Research is de landelijke gemiddelde stikstofdepositie per hectare per jaar circa 1.500 mol (21 kilo) stikstof per hectare. Eerder werd bekend dat er met 3.000 piekbelasters - zowel agrarische als industriële ondernemingen - een gesprek wordt aangeknoopt om te verduurzamen, te verplaatsen of te stoppen. Die aanpak is nu verder uitgewerkt en begint in april (wanneer het ook het streven is het Landbouwakkoord te sluiten). Ondernemers worden ondersteund bij het maken van hun keuze, onder meer met een website, persoonlijk advies en 'de financieel meest aantrekkelijke regelingen'.
Op de website kunnen bedrijven straks zien of zij (waarschijnlijk) piekbelaster zijn en van welke regeling zij gebruik kunnen maken. Zij kunnen ervoor kiezen met de overheid in gesprek te gaan en een bedrijfsadviseur in te schakelen. De financiële regelingen worden de komende periode verder uitgewerkt en afgestemd met provincies en gemeenten, betrokken sectoren en de Europese Commissie. Het ministerie van LNV gaat mensen opleiden die boeren en bedrijven kunnen begeleiden bij het maken van een keuze.
Ook reductiedoelen voor mobiliteit en industrie
Behalve voor NH3 (ammoniak) waarvan het kabinet in juni 2022 het reductiedoel voor de landbouw bekendmaakte (-41%), komt er nu ook een reductiedoel voor stikstofoxiden (NOx) in 2030 ten opzichte van 2019 voor de sectoren mobiliteit (-25%) en industrie en energie (-38%). Het kabinet doet ook een voorstel van de verdeling over de provincies van de reductie van 5Mton broeikasgasreductie voor de veehouderij in 2030, zoals is afgesproken in het coalitieakkoord. Het kabinet heeft de wet met de in het coalitieakkoord afgesproken versnelling van de stikstofdoelen naar 2030 in plaats van 2035 af. Begin volgende week start de consultatie. 2025 en 2028 moeten ijkmomenten worden om te kijken of er meer tijd nodig is. Ook wordt met sectorpartijen en natuurorganisaties gewerkt aan het verkennen van een juridisch houdbaar alternatief systeem voor de Kritische Depositiewaarde (KDW).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10902881/kabinet-neerslag-stikstof-per-ha-moet-verder-omlaag]Kabinet: neerslag stikstof per ha moet verder omlaag[/url]
Als je een hond wilt slaan,kan men altijd een stok vinden.
Welke idiote d..... kan dit verzinnen. Als ze nu eens gewoon zeggen: We moeten de boeren pakken. Dan kunnen wij ons wapenen. Het was toch de Groot van D66 die zei :Zo snel als mogelijk die wet er door drammen voor de verkiezingen. De hufter.
Tijdbom schreef:Idd, het begint op een heksen jacht te lijken waarbij nu niet de heksen op de brandstapel belanden maar de agrarische sector.Als je een hond wilt slaan,kan men altijd een stok vinden.
Welke idiote d..... kan dit verzinnen. Als ze nu eens gewoon zeggen: We moeten de boeren pakken. Dan kunnen wij ons wapenen. Het was toch de Groot van D66 die zei :Zo snel als mogelijk die wet er door drammen voor de verkiezingen. De hufter.
Het hele landbouwbeleid staat op haar kop en niet alleen in Nederland.
De visie voor de langere termijn ontbreekt volkomen de beleidsbepalers doen maar wat en wij als sector moeten er maar achteraan hobbelen.
Een triest voorbeeld is dat ik laatst bezoek kreeg van iemand van het waterschap voor een reguliere controle.
Het heerschap kon mij op de vragen die ik stelde geen enkel antwoord geven dan alleen dat er richtlijnen/regels waren opgesteld maar hoe je de regels over bv teeltvrije/bemestingsvrije zones exact moest uitleggen weigerde hij domweg uitleg te geven het bezoek was ook snel klaar!!!
Onze NSB krant meld het volgende:
’Boerenprotest’ had meer weg van campagne-evenement FvD
zo ken ik ze weer