Duitse zuivelproducten worden vanaf april aangeboden als ontbossingsvrij. Dit wordt begin volgend jaar branchebreed doorgevoerd, zonder extra certificeringen en dergelijke in de zuivel. De bewijslast ligt bij de voersector.
Dit vertelt een woordvoerder van het Duitse Milchindustrie-Verband (MIV). Voorlopig geldt de stap alleen voor soja. Een verbreding naar palmbestanddelen en andere tropische grondstoffen kost meer tijd.
Elegante upgrade
De 'upgrade' van de zuivelketen wordt op een relatief elegante manier doorgevoerd, zonder de eigen industrie, retail en consument lastig te vallen met nieuwe keurmerken, certificaten en controlebureau's. Het is aan de veevoerindustrie om te zorgen voor een gecontroleerde en geborgde inkoop. De voorwaarden daarvoor zijn vastgelegd in een regeling van certificeerder QS.
Deelstromen
Er is nog wel discussie over de meerkosten van de aanpassing, maar het MIV meent dat die kosten voor de melkveehouderij relatief gering zijn. "Meer dan 50% van de veevoeders in de melkveehouderij zijn al ontbossingsvrij, voor andere producten gaat het vaak om deelstromen die moeten worden aangepast, blijkt uit gegevens van de veevoerindustrie."
Voorlopig kunnen veevoerbedrijven nog op twee manieren aantonen dat ze ontbossingsvrije grondstoffen gebruiken: met één-op-één transacties, of met credits (certificaten). De laatste optie zal geleidelijk worden uitgebannen.
Grotere opgave voor vlees
Nederlandse bedrijven die ook mee willen doen aan de nieuwe Duitse standaard, zullen zich moeten aanpassen aan de voorwaarden zoals vastgelegd in het QS-schema. Het is de opzet dat ook vlees zal worden geproduceerd met behulp van ontbossingsvrij voer. Dat zal een grotere opgave zijn dan voor de melkveehouderij en zuivelketen.