De kaasproductie in Nederland is vorig jaar een fractie lager uitgevallen dan die in 2021. De export steeg ondertussen, evenals de import van buitenlandse kaas in Nederland.
Dit zei voorzitter Marlou Verkleij van de Stichtlng Nederlandse Zuivelbeurs in haar nieuwjaarstoerspraak. In 2022 werd volgens de laaste prognose van ZuivelNL 950.000 ton kaas gemaakt in Nederland. Dat is 9.000 ton, ofwel een kleine 1% minder dan in 2021. De kaasimport steeg ondertussen met zo'n 6% van 381.000 ton naar 404.000 ton. De export steeg naar 1.01 miljoen ton. Het overgrote deel daarvan ging naar naburige landen in de EU.
Moeilijk jaar voor kaashandel
De kaashandel heeft ondertussen geen gemakkelijk jaar, gaf Verkleij aan. Met name de energiekosten doen pijn. Beroepsvereniging Gemzu deed medio vorig jaar een enquete onder leden, waaruit naar voren kwam dat 75% van alle bedrijven eind 2022 een variabel energiecontract had en dus hoge kosten, terwijl slechts 7% van de repondenten aangaf deze kosten te kunnen doorberekenen.
Daarbij verwachten de meeste bedrijven slechter de zullen dalen. Bijna 82% van de bedrijven verwacht een gelijkblijvende tot dalende winst, of denkt te draaien met verlies. In zekere zin kijken de zuivelhandelaren dan ook met enige jaloezie naar de melkveehouderij, die vorig jaar een recordjaar beleefde.
Melkveehouderij topjaar 'meer dan gegund'
Toch stelde Verkleij dat zo'n topjaar als 2022 de melkveehouderij 'meer dan gegund is'. Het is niet altijd even gemakkelijk in de melkveehouderij en er komen weer lagere melkprijzen aan.
Voor de handel maken de dalende prijzen het wel gemakkelijker om rendabel te kunnen draaien. Het viel voor de bedrijven niet mee om de hoge inkoopprijzen van het laatste jaar te kunnen doorberekenen naar de retail of andere afnemers.