De melkproductie in de Verenigde Staten blijft stabiele groeicijfers vertonen. In Nieuw-Zeeland is nog altijd sprake van krimp, hoewel het verschil met vorig jaar wel kleiner wordt. In Australië is en blijft de productieachterstand met 2021 groot.
In november kwam de Amerikaanse melkaanvoer uit op 7,93 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie. Dit is een toename van 1,4% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Daarmee blijft de groei in lijn met de maanden hiervoor. Sinds juli is er sprake van een jaar-op-jaar productietoename, aangewakkerd door de gestegen melkprijzen. De verwachting van het USDA is dat de groei ook in 2023 door gaat, dit ondanks dat de Amerikaanse melkprijzen, net als in Europa, omlaag gaan.
Het aantal melkkoeien is vergeleken met een jaar terug met krap 50.000 toegenomen tot 8,94 miljoen. Daarbij groeit de productiviteit per koe ook nog altijd. Vooral in Texas is de productie flink toegenomen, met meer dan 5%. Ook in de melkveestaten New York en Wisconsin groeit de productie. In California, verreweg de grootste melkveestaat, is sprake van een lichte teruggang.
Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeelandse melkveehouders produceerden vorige maand 2,83 miljoen ton melk, een teruggang van 1,7% vergeleken met de dezelfde maand in 2021. Daarmee slinkt de krimp wel, want in oktober was de achterstand nog bijna 3,5%. De extra productie valt toe te schrijven aan gunstige groeiomstandigheden. Ook in Australië loopt de productieachterstand juist op. In november bedroeg de productie 819.900 ton, een daling van bijna 10% vergeleken met vorig jaar. In oktober bedroeg de krimp nog ruim 6%.