Het percentage melkveebedrijven dat de koeien in de wei laat lopen is in 2022 nagenoeg stabiel gebleven. Het percentage staat op 83,9%. Het aandeel bedrijven met volledige weidegang name daarbij wel toe, en komt uit op 78,1%. Dit gaat dus ten koste van het aantal bedrijven met deelweidegang.
Behoud van weidegang is een van de zeven thema's van de Duurzame Zuivelketen en de zuivelsector heeft als doel dat 81,2% van de melkveebedrijven weidegang toepast. Daar zit de sector inmiddels voor het vijfde jaar boven.
Volledige weidegang betekent dat koeien ten minste 120 dagen zes uur lang per dag buiten lopen. Bij deelweidegang komt minimaal een kwart van de veestapel buiten. Het aandeel bedrijven met volledige weidegang nam ook in 2022 iets toe en kwam uit op 78,1% (2021: 77,9%). Het aandeel deelweiden daalde verder naar 5,8% (2021: 6,1%).
Meer dan tachtig organisaties waaronder overheden, supermarktketens, banken, veevoerleveranciers en diverse maatschappelijke organisaties zetten in 2012 hun handtekening onder het Convenant Weidegang. Met het Convenant Weidegang willen zij weidegang structureel aanmoedigen om koeien zoveel mogelijk weidegang te bieden en het aantal melkveebedrijven met weidegang ten minste op het niveau van 2012 te houden (81,2%).
Het Convenant Weidegang is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, een themagroep van ZuivelNL waarin Dutch Dairymen Board (DDB), LTO Nederland, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) samenwerken. In de Duurzame Zuivelketen wordt gewerkt aan verdere verduurzaming van de zuivelsector.