Melkveehouder Ton Ruiterkamp teelt inmiddels vijf jaar voederbieten. "Het is een gezond en smakelijk product en dat verhoogt de voeropname. Op papier lijkt het berekende rantsoen vaak te snel, maar onze koeien blijven goed op de mest."
Een deel van de voederbieten van maatschap Ruiterkamp is in september al gerooid, maar een groot deel groeit dan nog mooi door. "Ik verwacht dat onze bieten nog aardig bijtrekken, ondanks een moeizame start en droge zomer", zegt Ton Ruiterkamp. Hij houdt in maatschap met zijn ouders 105 melkkoeien op 69 hectare grond in Terwolde (Gelderland). Hij teelt 56 hectare gras, 11 hectare snijmaïs en 2 hectare voederbieten.
Bieten trekken flink bij
"We hebben de bieten op 9 april gezaaid. De start was moeizaam, want kort na zaaien, viel er veel regen en ook nog sneeuw. Uiteindelijk stonden er minder bietenplanten, omdat de kleigrond was dichtgeslagen met een harde korst. Daarna viel weinig tot geen regen." Ruiterkamp hoopt toch op een opbrengst van 120 ton bieten per hectare. "We hebben twee keer beregend en onze ervaring is dat bieten later in het seizoen vaak nog flink bijtrekken. Door emeltenvraat hadden we al eerder schade en minder planten. Achteraf vielen de tonnen per hectare toen ook erg mee, omdat de bieten die er wel stonden een stuk groter werden.'
Rassenkeuze
De rassenkeuze valt met reden op de voederbiet Rialto van LG. "Drie jaar geleden hadden we een keer een ander ras, maar die bleek veel gevoeliger voor bladvlekkenziekte en gaf meer tarra. De drogestofopbrengst van Rialto was hoger, ondanks zijn lagere drogestofgehalte. Want Rialto is een massale biet die veel tonnen per hectare levert."
Vorig jaar had Ruiterkamp vanwege de krappe zaadbeschikbaarheid naast Rialto-, ook Caribou-bieten gezaaid. "Maar dit ras is niet tolerant voor rhizoctonia, waardoor deze voederbieten te veel koprot hadden. Dus wij zweren bij Rialto."
Het melkt goed met voederbieten
De maten zijn erg tevreden over voederbieten in het rantsoen. "De voederbiet is krachtvoer van eigen land. Het is een gezond en smakelijk product en dat verhoogt de voeropname, productie en gehaltes van onze koeien. In de praktijk passen voederbieten in elk rantsoen. Op papier lijkt het berekende rantsoen vaak te snel, maar onze koeien blijven goed op de mest."
Vers voeren
Voor het beste rendement van voederbieten, voert de Gelderse veehouder de bieten vers. Bieten zo lang mogelijk laten doorgroeien geeft een hogere opbrengst per hectare. "Als je bieten in de grond bewaart, heb je er ook geen omkijken naar."
Het oogsten van de bieten gebeurt door loonbedrijf Grandia in Terwolde. "Bij ons in de buurt zijn meer melkveehouders die voederbieten telen voor hun koeien. De loonwerker maakt elk twee tot drie weken een rondje langs deze boeren om een partij bieten te rooien." Ruiterkamp monteert een snipperbak aan zijn shovel om de bieten te snipperen en ze op die manier te lossen in zijn voermengwagen. "Dat werkt handig, zonder dat het te veel arbeid kost."