De hoge uitbetalingsprijzen in Europa hebben duidelijk invloed op de melkproductie. In Nederland is al langere tijd een behoorlijke toename zichtbaar, ook in Duitsland, Frankrijk en Polen is de productie stevig opgevoerd. Net als in België waar de productiegroei echt fors te noemen is.
Toen het afgelopen zomer wekenlang droog bleef, had niemand kunnen bevroeden dat de melkaanvoer stevige groeicijfers zou gaan vertonen. Het tegendeel is waar. Een onverwachte groeizame nazomer, gecombineerd met recordhoge melkprijzen, werken extra productie in de hand. Hoewel de kosten voor melkveehouders flink zijn toegenomen, vormen de hoge uitbetalingsprijzen een prikkel om de productie flink op te voeren.
Europabreed was er in september sprake van een toename van 0,5%, terwijl over de eerste maanden van dit jaar sprake was van een krimp van 0,4%. Dit betekent dat in verschillende landen de productie weer wordt opgevoerd. We zetten de excessen op een rij.
Duitsland weer in de plus
Misschien nog wel de opvallendste toename is in Duitsland. In september bedroeg de melkproductie 2,55 miljoen ton, een plus van 1,23% tegenover vorig jaar. Dit lijkt beperkt, maar dan te bedenken dat de productie in april nog 2,5% achter lag op vorig jaar. Dit betekent dat Duitse melkveehouders de productie stevig hebben opgeschroefd, gemotiveerd door de melkprijzen die ook in Duitsland boven de grens van €60 per 100 kilo bewegen. Over de eerste 9 maanden van dit jaar bekeken, is wel sprake van krimp van 0,9%.
Franse toename opvallend
Ook in Frankrijk was in september weer sprake van een toename, van 0,5% tot 1,83 miljoen ton melk. Over de eerste 9 maanden bekeken, is nog sprake van een krimp van 1,2%. De toename in Frankrijk is opvallend, vanwege de extreme droogte afgelopen zomer. Naar verluidt zouden daardoor veel Franse melkveehouders de handdoek in de ring hebben gegooid. Daarbij blijven de melkprijzen in Frankrijk ook achter bij de rest van Europa, maar dat weerhoudt ze niet om de productie op te schalen.
Polen houdt gestage groei vast
In tegenstelling tot veel andere Europese landen laat de Poolse melkproductie het hele jaar al een constante groei zien. In september bedroeg de aanvoer 1,02 miljoen ton, een groei van 2,5% tegenover vorig jaar. De septemberaanvoer kwam ook voor het eerst boven de grens van een miljoen uit. Over de eerste 9 maanden van 2022 bekeken, bedraagt de groei 2,3%. Naast de stimulerende werking van de hoge melkprijzen wordt de Poolse aanvoer niet of nauwelijks ingeperkt door milieuwetgeving.
Ierland zet groei weer in
Melkveehouders in Ierland werden deze zomer geconfronteerd met een voor hen ongebruikelijk tafereel, namelijk droogte. Dit zette aanvankelijk een rem in de productie, maar intussen is de groei weer ingezet. In september steeg de aanvoer jaar-op-jaar met 1,2% tot 809.000 ton. Ook in Ierland hebben de hoge melkprijzen een stimulerende werking. Daarbij is de Ierse melkveehouderij minder gevoelig voor kosteninflatie. De fors gestegen krachtvoerprijzen komen daar minder hard aan, gezien Ierse melkveehouders voornamelijk een (vers) gras rantsoen toepassen.
Nederland meest opportunistisch
Nederland behoort - verrassend of niet - tot de grote groeiers. Sinds juni is er sprake van een stijgende tendens en die wordt steeds sterker. De hoge melkprijzen prikkelen melkveehouders om de productie op te voeren. De totale melkaanvoer over oktober kwam uit op 1.139,8 miljoen kilo, wat 4,6% meer is dan in dezelfde maand van 2021.
Belgen hebben smaak te pakken
Last but not least in dit overzicht is België. De aanvoer daar bedroeg in september 364.000 ton, een toename van maar liefst 5,9%. In de eerste drie kwartalen groeide de aanvoer met 2%. De fors gestegen melkprijzen motiveren Belgische melkveehouders om de productie op te voeren. Wel is het zo dat de melkprijzen in België medio november weer op hun retour zijn. Mogelijk heeft de fors gestegen aanvoer hiermee te maken.