Shutterstock

Nieuws Stikstof

Gelderland woest op Rijk over opkoop boerderijen

16 November 2022 - Linda van Eekeres - 3 reacties

De coalitiepartijen van Gelderland en de SGP zijn boos op het Rijk, omdat het ministerie van Infrastructuur zonder de provincie te informeren zes Gelderse boerderijen heeft opgekocht. Met als doel om stikstofruimte te creëren voor de verbreding van de snelweg A27 bij Amelisweerd in de provincie Utrecht. Zij roepen het bestuur van de provincie op om de natuurvergunningen niet in te trekken. Hiermee komt de stikstofruimte dan niet vrij.

Vandaag (woensdag 16 november) houdt de Provinciale Staten van Gelderland hier een spoeddebat over. Vanmiddag is er toevalligerwijs in de Tweede Kamer ook een rondetafelgesprek over de gebiedsprocessen, waarin opkoop een grote rol speelt.

Van de acht boerderijen die voor de verbreding van de snelweg moeten stoppen of inkrimpen, liggen er twee in Utrecht en zes in Gelderland, vooral op de Veluwe. Het Rijk en de provincie Gelderland hebben in 2020 afgesproken elkaar te informeren als er voornemens zijn om (agrarische) bedrijven op te kopen in het kader van extern salderen, stellen coalitiepartijen VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie en oppositiepartij SGP in een verklaring motie met de titel 'Afspraak = afspraak'.

Dirk Vreugdenhil, fractievoorzitter van ChristenUnie in Gelderland, viel van verbazing bijna van zijn stoel toen hij las over hoe de compensatie precies vorm is gegeven, zegt hij desgevraagd tegen Boerenbusiness. "Wij zijn het bevoegd gezag om stikstofruimte te creëren. We hebben afspraken gemaakt dat dit heel zorgvuldig moet gebeuren, sinds 2019 zijn we bezig met gebiedsprocessen. Dat is een pijnlijk proces en vraagt veel van alle sectoren. Dan moet je lezen dat een ministerie zo even zes Gelderse boerderijen opkoopt, blijkbaar met maar één doel: het realiseren van hun projecten, zonder de maatschappelijke belangen af te wegen. We weten dat PAS-melders ruimte nodig hebben, de natuur en woningbouw. Dan kan een ministerie niet dwars door die processen heen banjeren." Het vertrouwen is al heel laag, ook onder boeren, geeft Vreugdenhil aan. "Iedereen is in rep en roer over de maatregelen, dan is zorgvuldigheid gewenst. Wij trekken hier gewoon een streep."  

De partijen vragen het college van Gedeputeerde Staten (GS) om 'geen medewerking te verlenen aan het intrekken van de Gelderse natuurvergunningen zolang de Gelderse beleidsregels en/of bestuurlijke afspraken worden geschonden'. De consequentie is dat de stikstofruimte niet kan worden gebruikt voor het project A27, verduidelijkt Vreugdenhil. "Ik ben niet gekozen om een weg in Utrecht mogelijk te maken. Ik zeg tegen Rijkswaterstaat: zorg voor een zorgvuldige belangenafweging." Ook willen zij dat het provinciebestuur borgt dat toekomstige verzoeken om Gelderse natuurvergunningen in te trekken, in lijn zijn met de Gelderse Maatregelen Stikstof en de gebiedsprocessen. "Dat die passen bij de gebiedsprocessen en de belangen die er zijn en dat we niet nog een keer worden geconfronteerd met zoiets", zegt Vreugdenhil.

Betrouwbare overheid
Het Rijk heeft met het opkopen van Gelderse boerderijen de provincie gepasseerd en plaatst hiermee 'zowel de provincie als zichzelf in een slecht daglicht met betrekking tot transparantie en betrouwbaarheid van de overheid' volgens de Gelderse politiek.

De betrouwbaarheid van de overheid is ook een punt van aandacht voor de provincie Limburg blijkt uit haar inbreng voor het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer vanmiddag over de voorgang van gebiedsprocessen. Het gaat Limburg dan om het 'nakomen van afspraken en het vasthouden van een bestendige lijn'. "Betrouwbaarheid heeft ook betrekking op vergunnen van PAS-melders en interimmers", aldus Limburg. De provincie stelt ook dat het draagvlak kan afnemen door 'de hoge snelheid waarmee de aanpak moet worden uitgerold in relatie tussen het zeer complexe proces van de afweging van allerlei opgaves, doelen en belangen in het landelijk gebied'.

Vreugdenhil hoopt dat de Kamer het ook heeft over de opkoop door het ministerie voor de snelweg. "Ik hoop dat ze de casus meenemen en realiseren hoe gevoelig de gebiedsprocessen zijn. Daar kun je geen ondermijning bij gebruiken, dat geeft een deuk in het vertrouwen en maakt het moeilijker om ons werk te doen." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Zeeuw 16 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10901607/gelderland-woest-op-rijk-over-opkoop-boerderijen]Gelderland woest op Rijk over opkoop boerderijen[/url]
De conclusie is juist: het is maffia , blijf dat onthouden als je met deze mensen aan tafel komt te zitten.
Bij het wolven verhaal klopt het nu dat bij overlast een afschot is toegestaan
Follow the money 20 November 2022
Zolang provincies financieel afhankelijk zijn van het rijk zal deze praktijk niet veranderen.
Het is pure machtspolitiek.
regelbedenker 20 November 2022
Zeeuw schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10901607/gelderland-woest-op-rijk-over-opkoop-boerderijen]Gelderland woest op Rijk over opkoop boerderijen[/url]
De conclusie is juist: het is maffia , blijf dat onthouden als je met deze mensen aan tafel komt te zitten.
Bij het wolven verhaal klopt het nu dat bij overlast een afschot is toegestaan
Maakt natuurlijk nog wel een behoorlijk verschil, wie er overlast van heeft
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden