Zowel de provincies Overijssel als Noord-Brabant proberen de schade voor boeren door acties van het MOB te voorkomen. In Overijssel wordt het aantal handhavingsgevallen voor PAS-melders zo veel mogelijk beperkt, Brabant schort de vergunningverlening voor emissie-arme stallen op.
Dit blijkt uit bekendmakingen van beide provincies. In Overijssel was bij 'een eerste batch' van 50 agrarische bedrijven verzocht om handhaving, zo meldt een woordvoerder.
Tijdens het nalopen van deze verzoeken bleek dat niet bij alle 50 bedrijven sprake is van een overtreding, aldus de provincie. In totaal konden 27 van de 50 bedrijven bij een nadere beschouwing van de lijst worden afgevoerd. Bij de resterende 23 bedrijven is wel ingezet op handhaving, maar het staat nog niet vast of er ook werkelijk sprake is van een overtreding. Is dat wel het geval, dan zal worden bezien hoe handhaving alsnog valt te voorkomen. Volgens de provincie is tot nog toe nergens sprake van acute handhaving, wel lijkt in sommige gevallen handhaving onvermijdelijk.
Geen vergunning voor vereiste stal
In Noord-Brabant speelt momenteel niet dezelfde problematiek, maar dreigen vergunningen voor emissie-arme stallen te worden afgeschoten. Eerder dit jaar verloren al meer bedrijven de vergunning voor een stal die was goedgekeurd als emissie-arm. Coöperatie MOB dreigt meer van dit soort stallen te zullen laten afkeuren, omdat de claims in de praktijk niet hard gemaakt kunnen worden. Om dit te voorkomen schort de provincie tijdelijk de goedkeuring van nieuwe aanvragen voor dit soort stallen op. Dat geeft wel een nieuw probleem, want veehouders die willen blijven ondernemen in Noord-Brabant, mogen dat alleen doen als ze een emissie-arme stal hebben.
Datum blijft, maar met coulance
Volgens de provincie blijft de datum van 1-1-2024 staan voor het voldoen aan de provinciale emissie-eisen. daar wordt niet aan getornd, maar wordt nog gehoopt op alsnog een goedkeuring voor de emissie-arme stallen. Bovendien blijft het provinciale vergunningenloket open. Melkveehouders kunnen daar een pro forma vergunningaanvraag indienen. Daardoor kan de provincie er gelijk mee aan de slag zodra er duidelijkheid is van met ministerie. Ook krijgen boeren de zekerheid dat ze op tijd hun vergunning hebben aangevraagd, maar nog niet geconfronteerd worden met hoge kosten. "Als wij de gevraagde vergunning niet tijdig kunnen verlenen, om welke reden dan ook, dan weten we dat de veehouder er tijdig mee gestart is en houden we daar ook rekening mee op 01/01/24, zoals aangegeven in de routekaart stalaanpassingen 2024," aldus de provincie.
Meerdere juridische teams
Onder veehouders heeft deze problematiek inmiddels veel onrust veroorzaakt. LTO-Nederland probeert via overleg met de overheid iets te doen aan de vergunningsproblematiek. Alternatieve boerenorganisaties, zoals Stichting Stikstofclaim, de Farmers Defence Force en ook Agractie brengen ieder hun eigen juridische teams in het geweer, allemaal om handhaving te voorkomen. De rijksoverheid heeft nog geen oplossing aangedragen voor de problematiek van de PAS-melders en de gedupeerden van de emissie-arme (maar niet werkende) stalsystemen.