FrieslandCampina

Achtergrond Koers 2030

FrieslandCampina: 'Eerste nieuwe leden leveren al'

18 Oktober 2022 - Wouter Baan - 1 reactie

FrieslandCampina heeft de eerste nieuwe leden reeds verwelkomt, zo gaf de coöperatie aan in een toelichting op de voorgestelde aanpassingen van de melkgeldregeling. Aan concrete groeiaantallen wil de coöperatie zich niet branden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de koers tot 2030 staan twee onderwerpen hoog op de agenda. Het behoud van de huidige omvang is daar een van. Sinds deze zomer heeft FrieslandCampina voor het eerst sinds de fusie in 2008 de deur open gezet voor nieuwe leden. "Het behoud van de huidige omvang is daarbij het doel", geeft coöperatiebestuurder Nils den Besten in de persbriefing aan.

FrieslandCampina verwerkt jaarlijks tussen de 9 en 10 miljard kilo melk en kan dat naar eigen zeggen goed verwaarden. Na de afschaffing van de quotering in 2015 groeide het volume tot boven de 11 miljard kilo, dat leidde toen tot de nodige problemen. Naar schatting moest in het verleden soms wel een kwart van de aanvoer worden verwerkt tot verliesgevende bulkzuivel. Die tijden zijn voorbij. Uiteraard geholpen door de zuigkracht op de zuivelmarkt van dit moment, zo mag je aannemen althans.

Ledenaannamebeleid 
Door hoge uitstroomcijfers is FrieslandCampina de laatste jaren behoorlijk afgeslankt. Zo vertrokken tussen juli 2021 en juli 2022 nog 284 melkveehouders. Nooit eerder was de uitstroom zo hoog. Een verdere krimp wil de coöperatie koste wat het kost voorkomen. Daarom werd in de eerste helft van dit jaar het ledenaannamebeleid versneld gewijzigd en ging de poort weer open. De concurrentie zit immers ook niet stil en ziet door het sanerende stikstofbeleid hetzelfde gevaar. Het noorden van België en het westen van Duitsland worden als wervingsgebied toegevoegd, al zijn hier ook de nodige kapers op de kust. "We moeten keihard aan de bak om het volume te behouden", erkent directeur coöperatiezaken Jan Pieter Tanis. Veel wil hij niet over het wervingsbeleid kwijt, anders dat de campagne volgens hem 'heel voorspoedig' verloopt. "De eerste nieuwe leden leveren ondertussen al melk." Hoeveel dit er zijn, laat hij in het midden. Afgaande op zijn woorden gaat het om een handjevol melkveehouders. Overigens lijkt een positieve ledenbalans nog ver weg, uitgaande op de hoge uitstroom in de afgelopen jaren.

Naast het behoud van de omvang wil FrieslandCampina versnellen op duurzaamheid, zo staat opgetekend in de koers tot 2030. Het beloningssysteem gaat vanaf 2023 op de kop, zo is recent aan de leden voorgesteld. Kort gezegd moet het simpeler en aantrekkelijker worden. Eerder schreven we al dat de toeslagen in Foqus Planet concreter en hoger worden. Ook de PlanetProof-bonus wordt verhoogd, net zoals ook aan de garantieprijs wordt gesleuteld.  

CO2-melk
Het geld voor de duurzaamheidsbonussen komt via twee sporen tot stand. Via de coöperatieve inleg wordt €0,60 per 100 kilo melk ingehouden bij de leden. "De rest moet uit de markt komen, onder meer voor het verwaarden van CO2-reductie. Dit hebben we het zuivelconcern als opdracht vanuit het bestuur meegegeven", aldus Den Besten. Hij erkent dat het een uitdaging is nu consumenten door de hoge inflatie vaker private label-zuivel kopen, waarbij duurzaamheid vaak niet op het eerste plan staat. "Tegelijkertijd willen we vasthouden aan de ingezette koers, al moeten we onze ogen niet sluiten voor wat er in de wereld gebeurt." Het verwaarden van CO2-reductie is volgens Den Besten bovendien geen eendagsvlieg, maar een trend. "Door op het boerenerf de scores in beeld te brengen, hebben we onze afnemers nu echt iets te bieden."

De komende weken gaat FrieslandCampina met de leden in gesprek, waarna de ledenraad in december definitief een klap op de voorstellen moet geven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden