Agrifoto

Nieuws Stikstof

Wel lijst piekbelasters, maar met oude data

17 Oktober 2022 - Klaas van der Horst - 2 reacties

De lijst met piekbelasters - die het kabinet eerst zei niet te hebben - is gebaseerd op oude data. Dit staat in de 'conceptanalyse', die het kabinet zelf heeft vrijgegeven. Het stuk is meer bedoeld om een idee te krijgen van het piekbelastersvraagstuk, dan om een precies overzicht te krijgen van waar welk bedrijf is gevestigd, zo wordt aangetekend.

LNV heeft het RIVM gevraagd een overzicht te maken van alle piekbelasters, aldus de conceptanalyse. Dit heeft een (geanonimiseerde) lijst opgeleverd met ruim 3.500 bedrijfslocaties, maar wel met gegevens van 'enkele jaren oud'.

Uit het stuk blijkt ook dat opkoop en ook het ontnemen van vergunningen niet binnen een jaar tijd kan worden afgerond, zoals Johan Remkes zei tijdens zijn persconferentie op 5 oktober. Partijen die niet mee willen werken aan opkoop en beëindigen van vergunningen kunnen het proces een uitloop geven van 3,5 tot 5 jaar na de start.

Met de opkoop zou wel veel depositie op natuur kunnen worden weggenomen, maar hoe breder de opkoop wordt, hoe minder de effectiviteit van de ingezette gelden. Door de top 100 van piekbelasters in landbouw en industrie uit te kopen (uit een  groep van 3.500) , zou meer dan de helft van alle emissie van de groep piekbelasters kunnen worden weggenomen, aldus het RIVM.

De onderzoekers Matt Briggs en Jaap Hanekamp stellen in hun jongste studie evenwel dat de groep van piekbelasters niet kan worden geïdentificeerd (en dus ook niet opgekocht) met behulp van het rekenmodel Aerius, zoals de overheid wil. Dit meldt de Stichting Agrifacts. In 2020 constateerde het adviescollege Meten en Berekenen Stikstof al dat Aerius ongeschikt is voor het lokale stikstofbeleid van het kabinet, zo brengen beide onderzoekers nog eens in herinnering. Dit vanwege de grote onzekerheden in de rekenuitkomsten op lokaal niveau. Nu blijken die onzekerheden nóg veel groter voor specifiek de piekbelasters, stellen ze vast.

Grote onzekerheidsmarges
Aan de basis van hun bevindingen liggen de gegevens uit een WOO-verzoek van boerenbestuurder Jan Cees Vogelaar. Daaruit bleek dat onderliggende teststudies voor de rekenkern van Aerius, OPS, een heel grote onzekerheidsmarge kennen. Dat maakt Aerius ongeschikt voor het huidige kabinetsbeleid op locatieniveau. Uit nieuwe informatie die Briggs en Hanekamp konden aanvragen dankzij het WOO-verzoek blijkt dat de onzekerheid van het OPS-rekenmodel toeneemt naarmate de lokale emissiebron groter is. Bij wat tegenwoordig piekbelasters heten, is de rekenonzekerheid dus nóg veel groter dan wat het Adviescollege eerder al heeft aangegeven. Dit hield al rekening met onzekerheden tussen de 10% en 100%. Dit houdt volgens hen in dat Aerius onmogelijk kan aantonen hoeveel stikstof een 'piekbelaster' uitstoot op een natuurgebied.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Peter 18 Oktober 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10901143/wel-lijst-piekbelasters-maar-met-oude-data]Wel lijst piekbelasters, maar met oude data[/url]
maar gelukkig is Baudet geschorst, functie elders laat op zich wachten

dit land is ziek
Abonnee
Tijdbom 18 Oktober 2022
Jammer dat bbb de sancties te zwaar vindt !!!!!!!!!!!!!!!
Ons land is idd zwaar ziek.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden