Remkes is wat de LTO-leden betreft net aan geslaagd met zijn adviesrapport 'Wat wel kan'. De enquêtevragen over de inhoudelijke voorstellen van Remkes bij elkaar scoorden een 5,8. Het voorstel om binnen een jaar zeshonderd piekbelasters te beëindigen krijgt een 5,1. Bijna de helft van de respondenten weet niet of hij/zij binnen de groep piekbelasters valt.
LTO Nederland hield donderdagavond (6 oktober) een ledenwebinar en startte daarna een consultatie onder haar, naar eigen zeggen 30.000, leden over het adviesrapport 'Wat wel kan' van Johan Remkes. 2.471 leden hebben gereageerd. LTO Nederland deelt de inzichten uit de ledenenquête vandaag (11 oktober) met het kabinet, zodat de uitkomst meegenomen kan worden in de kabinetsreactie van vrijdag. De vraag of het rapport bijdraagt aan een betere verstandhouding tussen de overheid en de agrarische sector wordt door de LTO-leden net voldoende beoordeeld met het cijfer 5,5.
De cijfers die LTO-leden aan het voorstel om binnen een jaar zeshonderd piekbelasters te beëindigen gaven varieerden sterk, van diepe onvoldoendes tot ruime voldoendes. "Grote gemene deler is dat leden de termijn van één jaar als onhaalbaar beschouwen en dat vrijwilligheid centraal moet staan." Ook bestaat er volgens LTO nog veel onduidelijkheid over het voorstel. Zo'n 49,5% van de respondenten weet niet of moet gokken of hij/zij binnen de groep piekbelasters valt. Uit de toelichtingen op de vraag blijkt dat de definitie van een piekbelaster onduidelijk is en dat het tijdspad van één jaar als onrealistisch wordt beschouwd, aldus LTO.
"Leden gaven in de vrije reactieruimte regelmatig aan in hoofdlijnen vertrouwen te hebben in het advies, maar weinig hoop te hebben in de opvolging ervan door de overheid", aldus LTO in een verklaring. Het voorstel om tot een Landbouwakkoord te komen krijgt een 6,2.
Zonering krijgt met 4,6 laagste cijfer
Het advies van Remkes om de stikstofaanpak breder te benaderen dan enkel juridisch of ecologisch krijgt van LTO-leden met een 6,7 de hoogste score. Het idee voor zonering krijgt het laagste rapportcijfer: een 4,6. Het voorstel voelt als het stikstofkaartje in een ander jasje, aldus LTO. Ookhet voorstel voor een grondbank scoort met een 4,8 slecht. Reacties van leden hierop zijn: 'Praktisch niet haalbaar' en 'de overheid moet zich er niet mee bemoeien'.
"Remkes constateert terecht een stevige vertrouwenscrisis tussen kabinet en agrarische sector. Het advies biedt voorzichtige openingen tot herstel daarvan, maar ik begrijp de terughoudendheid bij boeren heel goed. Aan het kabinet nu de taak om het rapport van Remkes serieus te nemen en daarmee de scepsis van onze boeren en tuinders weg te nemen. We komen uit een roerige periode met protesten, omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken. Wantrouwen is niet met een advies weg te nemen, het vergt duidelijke positieve stappen.", aldus Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10901043/helft-lto-leden-weet-niet-of-hij-piekbelaster-is]Helft LTO-leden weet niet of hij piekbelaster is[/url]