Shutterstock

Analyse melk

Basis onder hoge melkprijs kalft langzaam af

7 Oktober 2022 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt staat al geheel verder onder druk, maar voor de korte termijn is een aantal noteringen nog prijshoudend. De DCA-notering voor magere melkpoeder en weipoeder veerde zelfs iets op. Voor verder weg is het anders. Kopers zijn steeds minder bereid om de huidige hoge prijzen voor kaas, boter en poeders te betalen, waarmee de basis onder de hoge melkprijzen afkalft.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar in Europa inflatie en afnemende koopkracht zorgen voor problemen is het buiten Europa het hoge prijsniveau van het Europese product. Dit probleem op de exportmarkten speelt al veel langer. Afnemers in bijvoorbeeld Afrika zoeken daarom al langer steeds naar het goedkoopste product, en dan graag ook in kleine(re) volumes.

In dit licht bezien lijkt de hogere notering voor magere melkpoeder en weipoeder deze week verwarrend. Hier speelt evenwel het effect van een kleine opleving in een voor de rest vrij kalme markt. De grote trend op de melkpoedermarkt is omlaag.

Bij de magere melkpoeder is de variant bestemd voor de veevoerdermarkt zo'n €100 per ton goedkoper dan de variant voor humane voeding, maar intrinsiek eigenlijk waardevoller. Magere melkpoeder voor veevoer is namelijk ongestandaardiseerd voor eiwitgehalte en bevat daardoor meestal meer eiwit dan het wel gestandaardiseerde food-product. Het is een reden waarom sommige kopers toch food-prijzen neertellen voor een veevoerwaardig product.

De boterprijs ging deze week verder onderuit en harder dan vorige week. Het wil nog niet zeggen dat deze trend doorzet, want de boternotering was de laatste maanden bijzonder stabiel en niet alle producenten noteren dalende prijzen. De roomnotering zwakt evenwel ook verder af.

{{dataviewSnapshot(46_1665067781)}}

Op de kaasmarkt gingen deze week alle prijzen weer omlaag, maar moest mozzarella het meeste inleveren. Voor mozzarella worden de verkoopomstandigheden seizoensmatig dan ook minder goed, terwijl de beschikbaarheid goed is. Voor Gouda en zeker Edammer foliekazen was de prijsdaling het meest beperkt. Voor de kazen met Frau Antje-label wordt zelfs nog een opslag gevraagd van gemiddeld 15 tot 20 cent per kilo, maar deze opslag zal gezien de marktomstandigheden wel onder druk komen te staan, menen handelaren.

Voor de langere termijn bestaat er veel onzekerheid over de prijsvorming. Er komen verdere dalingen aan, menen alle partijen, maar hoe veel en hoe snel is nog een spannende vraag.

Op de spotmarkt voor rauwe melk zijn het ook prijsdalingen wat de klok slaat, maar nog geen grote. Wel zijn er regionale verschillen. In Frankrijk stond de normaal veel lagere spotmelkprijs in de voorbije weken ook rond de 60 cent per kilo. Dat is nu echt anders. In Duitsland en Nederland gaat het iets kalmer, maar wel omlaag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden