Binnen een jaar moeten 500 tot 600 piekbelasters (zowel uit de agrarische sector als het bedrijfsleven) worden uitgekocht, in eerste instantie gebaseerd op vrijwilligheid, met een betere uitkoopregeling. Wie niet akkoord gaat, wordt alsnog onteigend. Dat adviseert Johan Remkes het kabinet. Hiermee zou circa 1% van de agrarisch ondernemers worden geraakt en met de stikstofruimte die vrijkomt zouden meer dan 2.500 PAS-melders een vergunning krijgen.
Vandaag (5 oktober) presenteert VVD-coryfee Johan Remkes zijn aanbevelingen met de titel 'Wat wel kan' (een knipoog naar het rapport uit 2020 van het Adviescollege Stikstofproblematiek, in de volksmond Commissie-Remkes, 'Niet alles kan overal') hoe het verder moet met de aanpak van de stikstofcrisis, na alle officiële en officieuze gesprekken die hij voerde met boeren, natuurorganisaties, overheden en ketenpartijen. Hij overhandigde zijn bevindingen ook aan de kersverse landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) en minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD).
Betere uitkoopregeling
De eerste keuze die piekbelasters volgens Remkes kunnen maken, 'is om binnen een jaar de uitstoot op de betreffende locatie naar bijna nul terug te brengen'. "Bijvoorbeeld door toepassing van bewezen en erkende innovaties, door een ander bedrijfsmodel of door te verplaatsen." De tweede keuze die piekbelasters volgens hem kunnen maken, is vrijwillige verkoop aan de overheid. Daarvoor moet er een 'PlusRegeling' komen, eentje die beter is dan de bestaande regelingen en waarna geen beter aanbod komt. "Dit betekent dat de financiële waardering, de inhoud van het doorstartverbod en de fiscale gevolgen zo gunstig mogelijk moeten uitpakken, binnen de grenzen van de wet en de staatssteunregels. Het kabinet moet hierover in Brussel snel en op het hoogste niveau in gesprek", aldus Remkes.
Er zou ook een deadline aan de uitkoopregeling verbonden moeten worden waarvoor de ondernemer een beslissing moet nemen. De overheid kan volgens Remkes 'bij de (hopelijk enkele) ondernemingen die de deadline laten verlopen, niet anders dan verplichtend instrumentarium in te zetten'. Deze week gaf het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het kabinet mee om realistischer te zijn over het effect van vrijwillige opkoop.
Veel wensen van de gesprekspartners zijn reëel, aldus Remkes. Hij vindt ook dat de staat van de natuur centraal moet worden en de Kritische Depositiewaarde (KDW) op termijn uit de wet kan, dat het kaartje van tafel moet en de agrarische ondernemer moet gaan sturen op emissies in plaats van op deposities. Ook maatregelen om nieuwe ontwikkelingen te vergunnen, moeten bijdragen aan het herstel van de natuur. Remkes: "Ik stel voor om bij iedere vergunning 40% extra ruimte te maken voor het herstel van de natuur."
'Vooralsnog vasthouden aan 2030'
Wat het tijdspad betreft beveelt Remkes aan 'om vooralsnog vast te houden aan 2030', maar ook om in 2025 en 2028 te evalueren of er in bepaalde gebieden meer tijd genomen kan worden. "Als op afgesproken ijkmomenten blijkt dat het realiseren van de afgesproken doelstelling binnen bereik is én er dwingende inhoudelijke – dus geen politieke – redenen zijn om iets meer tijd te nemen, dan moet dat naar mijn oordeel mogelijk zijn." Daarmee lijkt Remkes op dezelfde lijn te zitten als CDA-partijleider Wopke Hoekstra die in augustus in een interview in het AD zei dat het doel om de stikstofuitstoot in 2030 met 50% voor CDA 'niet heilig' is. "Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen", zei Hoekstra.
Agractie heeft aangekondigd tussen 14.00 uur en 14.30 nabij de Tweede Kamer bewindslieden en Kamerleden symbolisch een lied ('Dit Land') aan te bieden, waar ook een videoclip bijhoort waarin boeren, vissers en tuinders geëerd worden. "Dit Land is een indringende boodschap van hoop dat wij als Nederlanders verbonden moeten blijven met elkaar, met de natuur en met ons mooie Nederland", aldus Agractie in een persbericht.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900952/remkes-600-piekbelasters-uitkopen-binnen-jaar]Remkes: '600 piekbelasters uitkopen binnen jaar'[/url]
Soortelijk gewicht van lucht = 1.18 -1.38 kg per m3Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900952/remkes-600-piekbelasters-uitkopen-binnen-jaar]Remkes: '600 piekbelasters uitkopen binnen jaar'[/url]
Ammoniak = 0.76 Kg per m3 en dat van NOx = 1.88 kg per m3
Wat gaat naar beneden en wat gaat naar boven?