Nederland heeft over de afgelopen maand augustus te maken gehad met een torenhoge inflatie van 12%. Daarmee is het zogeheten consumentenprijsindexcijfer in ons land sinds de metingen nog nooit zo hoog geweest. Het vorige inflatierecord was 11,1% en stamt uit januari 1975. Voeding was in augustus 13,1% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.
In juli waren de prijzen op jaarbasis 10,3% hoger. Vooral de gestegen prijzen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) zorgde voor een verdere stijging van de inflatie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). CBS rekent met de energieprijs in nieuwe contracten, waardoor de weergave niet helemaal een afspiegeling is van de werkelijkheid. Naast energie stuwden ook voedingsmiddelen de inflatie op. Voeding was in augustus 13,1% duurder op jaarbasis. In juli was dat 12,3%. Vooral pasta werd duurder. Behalve voeding werd ook kleding duurder.
Motorbrandstoffen hadden een enigszins remmend effect op het inflatiecijfer. Die waren in augustus op jaarbasis 16,7% duurder, terwijl dat in juli 24,6% was. Volgens de Europese rekenmethode (HICP) was de inflatie in Nederland in augustus 13,6%. In de eurozone als geheel loopt de inflatie minder hard op dan in Nederland.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.