In de eerste helft van dit jaar zagen Europese landen de zuivelexportcijfers slinken. Ook Nederland ontsnapt hier niet aan. Vooral de melkpoederexportcijfers staan onder druk. Verder valt op dat China veel minder product uit Europa importeert.
De Europese zuivelexport staat over de volle breedte onder druk, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Magere melkpoeder voert de teruggang aan en noteert een daling van 19% tot 334.905 ton. De afzet naar China ging met maar liefst 40% omlaag tot 42.000 ton, maar ook landen in het Midden-Oosten voerden lagere volumes in. Ook de afzet van volle melkpoeder zakte met een daling van 17% behoorlijk terug tot 120.000 ton. De boter- en kaasafzet leverde beiden 4% in tot respectievelijk 88.000 en 462.000 ton. Per saldo daalde de Europese zuivelexport met 15% tot 2,7 miljoen ton.
Wanneer we inzoomen op Nederland, dan zien we een vergelijkbaar beeld. Met uitzondering van maart werden in alle maanden lagere uitvoervolumes opgeschreven. Per saldo exporteerde Nederland krap 400.000 ton naar derde landen in de eerste helft van 2022, waarvan bijna 100.000 kaas. Dit is 10% minder dan dezelfde periode vorig jaar. De onderliggende exportwaarde steeg wel met 13% tot €1,35 miljard. De hogere uitvoerwaarde is een logisch gevolg van de sterk gestegen zuivelprijzen in de achterliggende maanden.
Meerdere oorzaken
De dalende exportcijfers houden met een aantal aspecten verband. Zo produceren Europese landen minder melk, wat tevens een aanjager is van het goede sentiment op de zuivelmarkt. De hoge prijzen schrikt mogelijk importeurs af. Verder heeft China de melkproductie flink opgevoerd, waarmee de importafhankelijkheid kleiner wordt. Wat op de achtergrond ook meespeelt, is dat China in de voorbije maanden nog strenge lockdowns hanteerde in onder meer miljoenstad Shanghai. Dit remde mogelijk de vraag.