Nagenoeg alle zuivelnoteringen zijn deze week hoger dan in de week ervoor, maar niet alle komen zoals verwacht. De grootste verrassing deze week is de hogere prijs voor mager melkpoeder. Die steeg met 3,4%. Het geeft verdere ondersteuning aan de melkprijs die boeren uitbetaald krijgen.
Dit blijkt uit de wekelijkse publicatie van de DCA notering voor zuivel. In de voorbije maanden kwamen de prijzen voor magere melkpoeder, maar ook voor vol poeder, geleidelijk aan steeds verder onder druk te staan. Vorige week stabiliseerde de prijs voor magere melkpoeder. Deze week beweegt de prijs zich vrij onverwacht weer omhoog. Dit is vanwege het einde van de vakantieperiode èn vanwege angst voor een afnemende melkaanvoer als gevolg van droogte in grote delen van Europa. Ook de prijs voor weipoeder gaat weer omhoog.
De prijs van volle melkpoeder gaat verrassend genoeg niet omhoog, maar daalt juist. Dat is vanwege een beperkte vraag en goedkoper aanbod van elders op de wereld. Gerekend naar de samenstellende delen zou volle melkpoeder overigens juist duurder moeten zijn omdat magere melkpoeder en boter/room samen meer opleveren.
De notering voor mager melkconcentraat steeg deze week trouwens harder dan die van magere melkpoeder. Daardoor wordt het nog minder rendabel om poeder te maken uit mager melkconcentraat. Dat gebeurt in de meeste gevallen dan ook niet. Concentraat wordt meestal ingezet voor de versproductie, bijvoorbeeld voor het maken van yoghurts en kwark.
Bij het melkvet steeg de roomprijs royaal harder dan de boterprijs. Toch kwam de boternotering deze week ook duidelijk uit de ruststand, zeker vergeleken met de voorgaande weken. Diverse partijen klagen over de hoogte van de boterprijs. Toch is Nederland beslist niet het duurste land in de EU. In Frankrijk schurkt de boterprijs tegen de €8.000 per ton aan, dit vanwege een melk-, en dus ook botertekort daar.
Kaas doet het even iets kalmer aan
De kaasprijzen, die enkele weken lang de zuivelmarkt omhoog trokken, doen het nu qua prijsstijging iets rustiger aan.
Naar verwachting verandert dit beeld de komende tijd. In Duitsland hebben zuivelbedrijven contracten afgesloten met de supermarkten op een fors hoger prijsniveau. Gesproken wordt over een gemiddelde kaasprijs voor Gouda/Edam van €5,60 per kilo vanaf november. Dit is dan wel consumentenkaas.
Best renderende productgroep
Kaas was de laatste maanden al de meest renderende commodity in de zuivel. Met de genoemde verhogingen zal dat nog meer worden.
De prijzen voor rauwe melk zijn deze week ook harder gestegen dan in de voorgaande, rustigere weken. Er is meer vraag, maar vrij weinig aanbod. Fabrieken houden hun aanvoer zoveel mogelijk in eigen huis.