De Nederlandse economie is na een kwartaal van stagnatie in het tweede kwartaal van dit jaar weer gegroeid: met 2,6%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. "De laatste weken zijn er veel zorgen geuit over een mogelijke recessie, maar de cijfers van vandaag laten zien dat er nu geen enkele sprake van is", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, in een toelichting op de economische cijfers. Inflatie, personeelstekorten en een mogelijke recessie baren ondernemers wel zorgen.
Zo is ook de werkgelegenheid gegroeid. "In het tweede kwartaal kwamen er 94.000 banen bij en de krapte op de arbeidsmarkt nam verder toe", aldus Van Mulligen in een presentatie vandaag (17 augustus). Onze economie groeide het afgelopen kwartaal 'aanzienlijk harder' dan die van de meeste andere Europese landen, zegt Van Mulligen. Die van de EU groeide 0,6%, de economie van de belangrijkste handelspartners een half procent of minder en die van het VK kromp 0,1%. "De Amerikaanse economie is nu twee kwartalen op rij gekrompen, waardoor de Verenigde Staten volgens de meest gangbare definitie in een recessie zitten"
Het bruto binnenlands product (bbp) groeide het afgelopen kwartaal 2,6%. De investeringen zijn met 5,2% gestegen. De export nam met 2,7% meer toe dan de import (1,6%). Huishoudens gaven 0,9% meer uit dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De overheidsconsumptie groeide nauwelijks, aldus het CBS.
5,3 procent groei op jaarbasis
Vergeleken met het tweede kwartaal van 2021 is bbp 5,3% groter. In het tweede kwartaal van 2022 waren er geen coronamaatregelen meer, terwijl voor een deel van het tweede kwartaal van 2021 nog wel restricties golden, verklaart het CBS. Ook in het begin van het eerste kwartaal van 2022 hadden de horeca, de niet-essentiële winkels en contactberoepen nog te kampen met een lockdown.
Consumentenbestedingen waren in het tweede kwartaal 7% hoger dan in het tweede kwartaal van 2021. Aan horeca, cultuur en recreatie en vervoer en communicatie werd meer uitgegeven, maar aan voeding, woninginrichting en vervoersmiddelen minder. Ook verbruikten consumenten volgens het CBS minder gas door het relatief zachte weer.
In het tweede kwartaal van 2022 lagen de investeringen 5% hoger dan in vaste activa hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er werd vooral meer geïnvesteerd in woningen, bedrijfsgebouwen, vliegtuigen en schepen. Ook de investeringen in machines en software lagen hoger dan een jaar eerder. De uitvoer van goederen en diensten lag in het tweede kwartaal 5,6% hoger dan een jaar eerder. Het handelssaldo had een positieve bijdrage aan de economische groei.
Groei consumentenbestedingen remt af in juni
CBS heeft ook cijfers gepubliceerd over de consumentenbestedingen in juni. In juni 2022 hebben consumenten 5,2% meer besteed dan in juni 2021. Er werd meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen. De groei is minder groot dan in de voorgaande maanden van 2022. Het consumentenvertrouwen is de afgelopen lager dan ooit gemeten door het CBS, geeft Van Mulligen aan. De koopbereidheid van consumenten wordt gedrukt door de hoge inflatie. Ondernemers zijn nog wel positief, maar wel somberder dan eerder. Het economisch beeld is overwegend positief volgens Van Mulligen, 'maar door de zorgen over inflatie, personeelstekorten en de vrees voor een eventuele recessie zijn de onzekerheden groot."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900134/geen-enkele-sprake-van-recessie-in-nederland]'Geen enkele sprake van recessie in Nederland'[/url]