Shutterstock

Nieuws Melkproductie

Hogere melkprijzen, maar lagere aanvoer in Australië

4 Augustus 2022 - Eric de Lijster

Hoewel de melkprijzen in Australië aan een opmars bezig zijn, nodigt dit voor veel melkveebedrijven niet uit de productie op te voeren. Het land rekent voor het afgelopen seizoen, dat liep van juli 2021 tot en met juni 2022, op een melkproductie die 3,5% lager ligt dan het jaar ervoor. Melkveehouders zijn huiverig om onder de huidige marktomstandigheden uit te breiden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in Australië komt in de afgelopen herfstmaand mei uit op iets meer dan 593.000 ton, een daling van 8,8% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In Australië is het nu winter, de melkproductie ligt dan traditioneel altijd lager dan in de lentemaanden van september tot en met november. De trend zet daarmee het afgelopen melkseizoen wel door, want elke maand van het jaar liet een daling zien ten opzichte van de productie het jaar ervoor. De aanvoercijfers voor de maand juni zijn nog niet bekendgemaakt door de Australische zuivelorganisatie. 

Tot en met mei is in Australië bijna 7,7 miljoen ton melk verwerkt in de fabrieken, 3,5% minder dan in de eerste 11 maanden van het melkjaar 2020/21. De verwachting is dat de totale melkproductie het afgelopen seizoen uitkomt op circa 8,3 miljoen ton, eveneens een daling van 3,5% vergeleken met het vorige seizoen. Relatief gezien daalt in West-Australië en het eiland Tasmanië de melkproductie het hardst met respectievelijk 6,1 en 7,5% over de eerste 11 maanden van het seizoen. In Victoria, veruit de grootste zuivelstaat van Australië, daalt de melkproductie circa 3,7%.

Hoewel de melkprijzen de afgelopen periode zijn opgelopen, vertaalt zich dit nog niet door een kentering in de melkproductie. Veel melkbedrijven hebben te maken met stijgende kosten voor onder meer brandstof en kunstmest. Ook de algehele economische ontwikkelingen, maken dat melkveehouders voorzichtig zijn met investeringen. Vanzelfsprekend willen melkveebedrijven ook eerst financiële buffers opbouwen, na de afgelopen periode te hebben ingeteerd op de reserves.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden