De uitdagingen van ons omringende landen bij de melkproductie verschillen niet zoveel van die van Nederland. Dat blijkt uit een analyse die de Rabobank vandaag (20 juli) heeft gepubliceerd. Deze landen hebben ook te maken met de duurzaamheidsthema's dierenwelzijn, biodiversiteit (waaronder stikstof) en klimaat. Verder hebben alle landen last van de hogere kosten. Consumenten zullen volgens de bank de komende maanden meer moeten neertellen voor zuivelproducten. Verder verwacht de bank dat Nederlandse melkveehouders de productie niet flink gaan opvoeren.
In de analyse vergelijken sectorspecialisten van de Rabobank Nederland, Denemarken, Ierland en Duitsland. "In brede zin speelt in elk land onzekerheid over een toekomstig verdienmodel, een duurzame marge, bedrijfsopvolging en beschikbaarheid van arbeid. De mate waarin kan per land verschillen, de focus ligt in het ene land net even wat anders dan in het andere."
Vanuit regelgeving is de discussie over dierenwelzijn duidelijk aanwezig in Duitsland, gevolgd door Denemarken, aldus de sectorspecialisten. "Biodiversiteit is op dit moment het meest actueel in Nederland. Op klimaat is Denemarken (vooralsnog) het meest ambitieus. De Kaderrichtlijn Water en ook de derogatie zijn zaken die in de vier landen duidelijk punten van aandacht zijn."
Qua schuld per kilo melk staat Nederland met €1,20 bovenaan. In Ierland hebben melkveehouders de laagste schuld, maar er wordt relatief veel rente betaald, wat volgens de specialisten wijst op een hoog rentepercentage.
2022 beste jaar Nederland sinds 2017
De margeontwikkeling op het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland is positief. "We verwachten dan ook dat 2022 het beste jaar wordt sinds 2017. Toch verwachten we niet dat de huidige marges zorgen voor een sterke toename van de melkproductie op bedrijfsniveau en landelijk niveau. Ten eerste omdat de marginale kosten (extra kosten om 1 kilogram melk extra te produceren) momenteel hoog zijn. Ten tweede is dit voor sommige melkveehouders het moment om eerder uitgestelde investeringen te doen, in plaats van te groeien. Ten derde is de Nederlandse melkproductie gelimiteerd door de fosfaatrechten en de onzekerheid met betrekking tot de voorgenomen stikstofplannen van de overheid.
Rekenen op prijsstijging producten
"De huidige omstandigheden zijn aanleiding om de (forse) kosteninflatie door de gehele zuivelketen heen te verrekenen. De consument kan komende maanden rekenen op een verdere prijsstijging van (zuivel)producten", stellen de sectorspecialisten. "Een gedeelte van deze kostenstijging is van structurele aard en gezien de ontwikkelingen die de komende jaren op de sector afkomen, komen hier nog extra kosten – en wellicht ook opbrengsten – bij."