Op deze snikhete dag is er toch nog iets dat afkoelt. En dat zijn de zuivelprijzen op de Global Dairy Trade (GDT). Vooral magere melkpoeder krijgt dit keer een opdoffer. De uitslag zal geen goed doen aan het sentiment op de Europese zuivelmarkt, die toch al zwak is de laatste weken.
Voor de derde veiling op rij laat de GDT een grote prijsdaling zien. De prijsindex is intussen teruggezakt tot 1.233 punten. Dit is het laagste niveau sinds vorig jaar september. Dit betekent dat de prijsrally die in de afgelopen maanden zichtbaar was, niet meer terug te zien is in de index.
Melkpoeder onderuit
De melkpoeders lopen de grootste averij op. Magere melkpoeder noteert een daling van 8,6% tot $3.709 per ton. Volle melkpoeder noteert een min van 5,1% tot $3.757 per ton. Deze daling leert dat er weinig (Chinese) koopinteresse is. Hier wordt in de markt al weken over 'geklaagd'. Door de daling op de GDT is de concurrentiepositie van de Europese melkpoederexporteurs verder verslechterd. Daarmee rest de melkpoederprijzen in Europa ook maar één richting en dat is omlaag.
Europese boter zwaar overprijsd
Dat geldt ook voor de boterprijs. De GDT-notering daalt met 2,1% terug tot $5.530 per ton. Dit is het laagste niveau sinds half november. Europees product is nu (uitgedrukt in dollars) bijna $1.500 per ton duurder, ondanks de extreem zwakke euro die de afgelopen dagen overigens wel weer wat opkrabbelt. Het kan niet anders dat dit druk zet op de Europese vetmarkt. Enerzijds door vraaguitval op de wereldmarkt, anderzijds door de toestroom van goedkoper product uit Nieuw-Zeeland. Een geluk bij een ongeluk is dat hier op dit moment weinig product vandaag komt, gezien de melkproductie daar in het seizoensmatige dal is.
Kaasmarkt omlaag
Ook de kaasmarkt krijgt negatief nieuws te verwerken: de cheddarprijs op de GDT daalt met 2% tot $4.825 per ton. Ook hier geldt dat Europees product niet concurrerend is op de wereldmarkt. De verzachtende omstandigheden zijn dat de Europese zuivelvoorraden laag zijn en daarmee de afzetmogelijkheden binnen de eurozone goed. Daarmee is de Europese markt minder vatbaar voor prijsverschillen met andere exporterende continenten. Toch zal de GDT-uitslag het sentiment op de Europese zuivelmarkt geen goed doen en daarmee houdt de dalende tendens waarschijnlijk aan.