Er klinkt steeds meer zorg over de aanhoudende droogte in Italië. De melkplas in het land lag op een stevige expansie koers maar uit cijfers blijkt dat de groei in mei geheel tot stilstand is gekomen.
Sinds mei vorig jaar lag de melkaanvoer in Italië continue op een hoger niveau dan het jaar ervoor. Mat name vorig jaar najaar lag de productie tussen 5% en 10% boven de voorjaarsniveau's. In mei 2022 is de aanvoer echter terugvallen tot een lager niveau dan in mei 2021. Extreem droog weer lijkt de productie daarmee parten te gaan spelen. Volgens Europese cijfers is meer dan de helft van het Italiaanse melkvee gehuisvest in de door droogte het hardst geraakte regionen.
Noodtoestand
Inmiddels heeft de Italiaanse regering vanwege de droogte de noodtoestand uitgeroepen in de vijf Noordelijke provincies. Na een droge winter afgelopen jaar volgde in Italië ook nog een droog voorjaar. In het noorden van het land is de waterstand in de rivier de Po teruggevallen tot historisch lage niveaus. Bovendien dringt zout zeewater steeds dieper landinwaarts de rivier binnen, wat veel gewassen kan bedreigen.
Veel landbouwbedrijven zijn afhankelijk van het water uit de rivier voor gewassen en vee. Verderop in de keten kan een teruglopende melkproductie leiden tot een kleinere productie van bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Een Italiaanse melkveehouder spreekt tegenover CNN zijn ongerustheid uit over de situatie en vreest als gevolg van de weersomstandigheden ook een tekort aan voer in de toekomst. Dat zou betekenen dat zijn veestapel verkleind moet worden, en hij is niet de enige die met dergelijke problemen kampt.
Een voorman van de Italian Breeders Association rekent Italiaanse media voor dat een melkkoe in deze tijd van het jaar tot wel 160 liter water moet drinken om de melkproductie op peil te houden. Hij waarschuwt dat de melkproductie in regio's in het noorden en midden van het land tot wel 25% terug kan lopen.
Kleine min over mei
De melkaanvoer in Italië kwam in mei uit op 1.114.030 ton. Dat was een fractie (-3.000 ton) lager dan in mei 2021. De melkaanvoer zette daarmee ook een eerste stap terug na de voorjaarspiek in de melkaanvoer die in april werd bereikt. Toen lag de melkproductie met een volume van 1.145.230 ton nog fors boven het niveau van april 2021 toen het volume op 1.060.060 ton lag.