Kortgeleden konden de melkpoederprijzen maar één kant op, en dat was omhoog. Ondertussen is de markt spontaan uit vorm geraakt. Waarschijnlijk hebben de prijzen in de afgelopen maanden teveel voorschot genomen op de schaarste.
De ommekeer op de markt voor melkpoeder is opmerkelijk, want de prijzen hielden aanvankelijk stevig stand op recordhoge niveaus. De DCA-notering voor magere melkpoeder steeg tot boven €4.200 per ton, terwijl de notering van volle melkpoeder tot €5.300 ton opklom. De hoge prijzen doen de vraag echter de das om. Ondanks de zwakke euro, heeft Europees product zich uit de markt geprijsd, geven insiders aan. Amerikaans product is – uitgedrukt in dollars – beduidend goedkoper. Ondertussen is dat verschil overigens wel weer gecorrigeerd.
Over vraag gesproken, de Europese exportvolumes staan zwaar onder druk. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de uitvoervolumes van magere melkpoeder over januari en februari 20% lager uitpakten dan vorig jaar. Met name China importeerde fors minder, maar ook de uitvoervolumes naar Algerije, Jemen en Nigeria staan onder druk. De afzet naar Indonesië steeg wel, waarmee dat land nu China voorbij is als grootste importeur.
De dalende tendens lijkt door te zetten, want de Chinese importcijfers over maart waren eveneens flink lager. Het dalende exportcijfer is waarschijnlijk het gevolg van een combinatie van de fors gestegen prijzen en de kosten voor containervervoer. Dit remt ook de afzet van weipoeder, wat vooral Nederland raakt.
Global Dairy Trade fors lager
De vormdip beperkt zich niet alleen tot Europa. Wereldwijd is er sprake van een trendbreuk, getuige de fors lagere Global Dairy Trade (GDT) deze week. Daar verloren zowel volle als magere melkpoeder (-6,5%) als cheddar en boter flink wat prijs. Het is een signaal dat de twijfel de zuivelmarkt over de volle breedte is binnengeslopen. Door de lage voorraden en melkaanvoer liggen extreme koersdalingen niet voor de hand, maar de markt staat nu wel weer met beide benen op de grond.