Arla wil haar leden meer gaan betalen voor CO2-arme melk. Het is idee is dat, hoe minder CO2-wordt uitgestoten, hoe meer premie Arla betaalt. Een gedetailleerd plan is volop in ontwikkeling.
CEO Peter Tuborgh heeft dit gezegd in een interview met Bloomberg.
Arla moet de precieze bedragen die leden kunnen verdienen nog vaststellen.
Twintig puntenplan
Het idee is om een scoresysteem te hanteren met twintig criteria. Voor elk punt dat wordt gehaald of voldoende wordt gehaald, wordt een beloning uitgekeerd. Zo zou er kunnen worden gescoord met het gebruik van natuurlijke (voer)toevoegingen om de methaanuitstoot te reduceren, toepassing van andere staltechnieken en precisielandbouw. Tuborgh: "Hoe meer je doet voor het klimaat, des te hoger de melkprijs zal zijn die wij betalen."
Of het nieuwe systeem de huidige beloning voor klimaatvriendelijk boeren (beloning €1,00 per 100 liter melk) vervangt, is niet duidelijk. Er wordt nog hard aan het nieuwe programma gewerkt, maar toch zou het volgend jaar al van kracht kunnen gaan.
63% minder emissies
Het nieuwe programma is een belangrijke bouwsteen voor het overkoepelende klimaatplan van Arla. Daarin wordt gesteld dat de klimaatemissies van de leden-bedrijven tegen het einde van het lopende decennium met 63% moeten zijn verminderd. Om aan de gestelde klimaatdoelen te voldoen, investeert Arla ook al in trucks die niet meer rijden op fossiele brandstof en werkt het steeds meer met hernieuwbare energie. FrieslandCampina presenteerde vorige week een min of meer vergelijkbaar klimaatplan.
Arla onderzoekt ook hoe melkveebedrijven meer CO2 kunnen gaan vastleggen in gewassen en de bodem, hoe biogas uit mest kan worden gewonnen en boeren stroom opwekken met zonne-energie. Ook deze opties zouden een plek kunnen krijgen in de nieuwe beloningssystematiek voor melk.
Arla wil de CO2-emissie beperken omdat koemelk qua omvang de tweede grootste emissiebron is vanuit dierlijke voedselproductie in de EU, zo stelt het bedrijf. Het verwijst daarbij naar de wereldvoedselorganisatie FAO.
De goed 9.000 Arla-leden ontvangen, zoals gezegd, nu al een premie voor klimaatbewust ondernemen. Mede daardoor stoten zij gemiddeld slechts de helft van de hoeveelheid CO2 per kilo melk uit dan het mondiale gemiddelde. Tuborgh denkt echter dat klimaatneutraliteit ook haalbaar moet zijn voor Arla.