FrieslandCampina

Nieuws Melk

FrieslandCampina steekt 1,5 miljard in CO2-reductie

14 April 2022 - Klaas van der Horst - 3 reacties

FrieslandCampina wil de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 sterk beperken en in 2050 klimaatneutraal zijn. Voor de periode tot ongeveer 2030 wil zij daarvoor €1,5 miljard investeren, door onder meer elektrificatie van productieprocessen, verdere verduurzaming bij de leden en ook een veel duurzamere inkoop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit staat allemaal in het klimaatplan van FrieslandCampina.  Het klimaatplan bevat naar eigen zeggen van de zuivelonderneming heldere doelstellingen en concrete acties, met als ijkpunt een significante reductie van de uitstoot van broeikasgassen in 2030. Een bedrijfsbreed doel wordt niet genoemd, wel worden doelen gesteld per 'scope', ofwel aandachtsgebied. Daarvan hanteert FrieslandCampina er drie.

scoo
FrieslandCampina hanteert per aandachtsgebied verschillende reductiedoelstellingen, maar nog niet alle emissies zijn in kaart gebracht.

Hein Schumacher, CEO van Koninklijke FrieslandCampina, noemt de beperking van de broeikasgasuitstoot van groot belang. In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken wereldwijd maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 2 graden Celsius en bij voorkeur tot 1,5 graad Celsius. FrieslandCampina wil naar dit laatste doel toe werken.

Klimaatneutraal in 2050
"Met onze doelstellingen en concrete acties hebben we een duidelijke routekaart voor de significante reductie van de uitstoot van broeikasgassen in 2030 en zijn we op weg naar het realiseren van netto-klimaatneutrale zuivel in 2050. In lijn met het coöperatieve karakter van FrieslandCampina, werken we nauw samen met leden-melkveehouders, klanten, leveranciers, wetenschappers, NGO's en de overheid aan de realisatie van de klimaatdoelen."

Breed keuzepakket voor leden
Bij de productie van melk op de leden-melkveebedrijven ('scope 3') wordt gemikt op 33% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 2015. Een lagere uitstoot van broeikasgassen op het erf moet komen uit een reeks mogelijkheden naar keuze van en passend bij de leden-melkveehouders. FrieslandCampina denkt aan verdere optimalisatie van landbouwpraktijken, voer (bijvoorbeeld met gegarandeerd ontbossingsvrije soja in veevoer), het gebruik van voeradditieven die de methaanuitstoot verminderen, groene zon- en windenergie van het boerenerf en stalmaatregelen.

Bij de zuivelproductie en transport wil FrieslandCampina sterk inzetten op elektrificatie en ook op het stopzetten of beperken van heel energie-intensieve processen. 

Ook bijkoop-melk moet CO2-armer
In de toeleveringsketen van grondstoffen en de levering van producten (aangeduid als 'scope 3, overig'), zoals verpakkingen, inkoop van basiszuivel en suiker, is het doel om de broeikasgasuitstoot met 43% te reduceren in 2030 ten opzichte van 2015.  Dit vergt nog een flinke inspanning, want hier is nog vrij weinig aan gedaan. FrieslandCampina hoopt hier in overleg met toeleveranciers de nodige stappen te zetten.

emrfc
Op aangekochte melk, verpakkingen en grondstoffen als suiker hoopt FrieslandCampina nog veel CO2-reductie te behalen.

Forse extra investering
Om het klimaatplan een succes te maken, is een forse extra investering in tijd, geld en middelen nodig. Tot 2030 gaat het om ongeveer €1,5 miljard.  FrieslandCampina wil dit geld binnenhalen door hogere productprijzen, met name van duurzaam geproduceerde zuivel, uit overheidssubsidies en via leningen van fondsen. Hoeveel op jaarbasis geïnvesteerd gaat worden, zegt FrieslandCampina nog niet te kunnen aangeven. De investeringen zullen niet per se elk jaar even hoog zijn, aldus een woordvoerder.

rfcklim
FrieslandCampina wil de consument duidelijk meenemen bij de klimaatstappen die het bedrijf zet.

Reductie al ingezet
Tussen 2015 en 2021 heeft FrieslandCampina de broeikasgasemissies binnen de onderneming ('scope 1 en 2') al met 28% gereduceerd door energiebesparende maatregelen en het gebruik van groene energie. De broeikasgasuitstoot van de ruim 10.000 bij de coöperatie aangesloten melkveebedrijven daalde tussen 2015 en 2021 met 12,5%, onder andere door maatregelen op het gebied van groene energie, mestverwerking en veevoer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden