De lagere melkaanvoer in Europa is een van de aanjagers van de fors gestegen zuivelprijzen in de afgelopen maanden. Voorlopig is een ommekeer niet in zicht. De Europese Comissie verwacht namelijk een verdere krimp van de melkveestapel dit jaar. Tevens verwacht Brussel dat de melkpoederconsumptie wordt afgeremd door de hoge prijzen.
In de short term oulook for Agricultural Markets die deze week is verschenen, staat dat de Europese Comissie verwacht dat het aantal melkkoeien in 2022 met 1% krimpt. Daarmee zet de vorig jaar ingezette trend door. Toen slonk de melkveestapel met 1,5%, waardoor de Europese melkplas voor het eerst sinds 2009 stagneerde.
De Europese Commissie verwacht dat de melkaanvoer dit jaar tot de zomer krimpt. Mogelijk treedt er later dit jaar een voorzichtig herstel op. Ondanks de relatief hoge melkprijzen houden melkveehouders de voet van het gaspedaal. Dit heeft met de fors gestegen voer- en kunstmestprijzen te maken, waardoor de marge maar amper verbeterd is.
Melkpoederconsumptie zakt mogelijk terug
Wat betreft de zuivelconsumptie verwacht Brussel dat, ondanks de hogere prijzen, de boter en kaasconsumptie langzaam verder stijgen. De melkpoederconsumptie zakt mogelijk wel terug. Melkpoeder wordt veelal als ingrediënt toegepast en mogelijk dat in sommige producten het relatief dure melkeiwit wordt vervangen voor goedkopere alternatieven. Tevens verwacht Brussel dat de productie van kaas en weipoeder het meest voor de hand ligt, gezien dit momenteel de beste valorisatie geeft van melk.