De Europese Commissie presenteert volgende week een speciaal steunpakket voor de landbouw en voedselproductie, bedoeld om de voedselzekerheid te borgen en door de oorlog in Oekraïne getroffen sectoren te steunen.
Dit zei Michael Scannell, directeur-generaal landbouw en plattelandsbeleid op een bijeenkomst van de zuivelsector in Brussel. Veel details wilde Scannell nog niet onthullen, maar hij gaf aan dat de zuivel- en melkveehouderij niet als eerste in aanmerking komen voor steun. Daar zijn de prijzen op de zuivelmarkt sterk gestegen.
Steun varkenssector en sleutelen aan braak
Wel komen er extra steunmaatregelen voor de varkenssector. Ook wordt gedacht aan een steunpakket voor de akkerbouw, waarbij telers worden gestimuleerd om op braakliggend land te gaan telen voor zowel de productie van voedsel als veevoer. Dit is een directe reactie op de verstoring van de aanvoer van eiwitrijke en oliehoudende producten vanuit Oekraïne en Rusland. De aanzet hiervoor is vorige week woensdag gegeven op een speciale crisistop van de EU. Daaropvolgend is de zogeheten verklaring van Versailles afgegeven. Daarin geeft de EU aan dat het strategische voorraden van belangrijke grondstoffen wil aanleggen en ook zelf wil zorgen voor een grotere onafhankelijkheid van aanvoer van voedsel en voer van buiten de EU.
Voerindustrie blijft problemen zien
Dat lost voor dit jaar niet alles op, zo reageerde de Europese koepelorganisatie van de veevoerindustrie Fefac al vrij snel. Er blijft aanvoer nodig van bepaalde veevoergrondstoffen die de EU zelf nu niet heeft. Er moeten eiwitrijke granen en oliehoudende producten van elders worden aangevoerd. Onder meer vanuit Noord- en Zuid-Amerika. Daarvoor moeten misschien wel bepaalde MRL's (maximale residu limiet voor gewasbeschermingsmiddelen, red) worden aangepast, aldus een zegsman van de FEFAC. Voor bepaalde grondstoffen, zoals non-GMO granen en zonnebloemproducten, is er evenwel geen of bijna geen alternatief. Wat dat betekent voor Vlog-stromen, is dus nog totaal niet te zeggen. Mogelijk kunnen ze niet meer in stand worden gehouden.
Wat de oorlog op langere termijn betekent voor de Farm-to-Fork strategie, moet nog nader worden bekeken. Iedereen op de bijeenkomst was het er over eens dat er nu een volledig andere geopolitieke situatie is ontstaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10897255/eu-bereidt-crisispakket-landbouw-en-voedsel-voor]EU bereidt crisispakket landbouw en voedsel voor[/url]
FB, Collegiaal,
dat is het hem,
praten we over steun, dan moet dat voor de hele landbouwsector.
Jaren de agrarische sector in de hoek getrapt. Samen goed en kwalitatief voedsel geproduceerd en alleen maar veracht. Nu er een te kort dreigt aan voedsel moeten wij weer krimpen met de veestapel. Als nu al die mensen een foto sturen dan weten wij wie wij over moeten slaan als ze aan de deur staan en de hand op houden. De intensieve veehouderij ruimt zoveel reststromen af zodat wij minder afval hebben en daartegen over goed en gezond voedsel. Zaai al de braak liggende gronden , natuurgebieden o.a. Oostvaardersplassen in met graan. Goed en noodzakelijk voor mens en dier. Waarom in de Oostvaardersplassen zoveel dieren die sterven van ellende dat kan ik als veehouder niet aanzien. Ook deze dieren zijn niet tot nut van het mensdom , de veehouderij verzorgd hun dieren en voed het mensdom. Denk eens na!!