De hoge prijzen voor runderen en rundvlees hebben nog altijd geen top bereikt. De handel spreekt over een aanhoudend krap aanbod.
De hoge en verder stijgende inkoopprijzen voor rundvee worden ogenschijnlijk redelijk doorgegeven aan partijen verderop in de keten. Partijen in de vleeshandel merken op dat vooral dunnere koeien goed passen bij vleessoorten die nu goed gevraagd worden. Met name snippers, geschikt voor gehakt, worden deze week weer flink duurder verkocht. Voor de luxere delen van vleesrijke koeien is het wat moeilijker om de stijgingen in de inkoop in de keten door te berekenen.
Zeer vlotte vraag naar slachtvee
De vraag naar slachtvee wordt als zeer levendig omschreven. Links en rechts worden toeslagen betaald om aanbod aan de haken te krijgen. Een situatie die zich lange tijd niet heeft voorgedaan. De prijzen van minder luxe dieren lopen daarbij nog wat sneller op dan die van luxe vee. Zo werden op de veemarkt van Bunnik worstkoeien (2e kwaliteit) sinds januari 38 cent duurder, en slachtstieren (E) 30 cent.
Voorlopig zien insiders ook geen aanleiding te veronderstellen dat in de krappe aanbodssituatie veel gaat veranderen. Het uitbreiden van een rundveestapel kost immers veel tijd. Afnemers en consumenten betalen volgens insiders op het moment de prijs van het jarenlang 'te goedkoop' geweeste rundvlees.
Naast de krappe aanbodssituatie hier in Nederland is ook het aanbod vleesvee in Duitsland zeer klein. Ook hier zijn vanwege jarenlange te lage prijzen veel veehouders gestopt, zo klinkt het. Daarnaast vallen de importvolumes uit Zuid-Amerika op het moment tegen. De prijzen voor rundvlees daar zijn ook hoog en daarbij rijzen de kosten voor de logistiek de pan uit. Ook zijn er geregeld opstoppingen geweest in de logistieke keten waardoor aanbod niet altijd op het gewenste tijdstip in Nederland aankwam.
Slachtcijfers blijven laag
De krappe aanbodssituatie komt nog altijd goed tot uiting in de lage Nederlandse slachtcijfers. Het aanbod ligt daarbij de afgelopen weken zelfs weer onder het niveau van 2021, toen het aantal slachtingen ook al behoorlijk laag was.
Voorlopig lijkt er aan de situatie op de rundvleesmarkt weinig te veranderen. Een krap aanbod dwingt afnemers hogere prijzen te betalen. De vraag is hoe lang consumenten nog verder stijgende prijzen kunnen en willen betalen.