Shutterstock

Nieuws Overstromingen

Australische melkers hard geraakt door waterramp

4 Maart 2022 - Wouter Baan

De oostkust van Australië gaat gebukt onder de zwaarste overstromingen in dertig jaar. In de getroffen gebieden in deelstaten Queensland en New South Wales is het een ravage. Ook Australische boeren worden hard geraakt. Hoewel de omvang van de schade nog lastig in te schatten is, zijn honderden bedrijven zwaar getroffen.

Australië heeft een buitengewoon natte zomer gehad, als gevolg van weerfenomeen La Niña. De hevige regenval bereikte afgelopen weekend een climax. Ondertussen zijn al zestien mensen verdronken en er wordt gevreesd voor erger. Tienduizenden mensen zijn noodgedwongen geëvacueerd, terwijl 300.000 zich volgens de autoriteiten daarop moeten voorbereiden.

(Melk)veehouders in de getroffen gebieden proberen - zo goed en zo kwaad als het gaat - hun vee en boerderijen te beschermen. Veel boeren hebben volgens Australische media de dieren geëvacueerd naar hoger gelegen delen. Maar niet iedereen ontsnapt aan het watergeweld. Beelden die via social media gedeeld worden, tonen aan hoe koeien worden meegesleurd door het water. Ook trekkers en andere machines drijven weg. Een van de getroffenen is melkveehouder Paul Weir uit Lisdore (New South Wales), hij legde op beeld vast dat 150 van zijn 300 koeien voor zijn neus werden weggezogen door het watergeweld.

Gedumpte melk wordt vergoed
De omvang van de schade is nog lastig in te schatten. Een landbouwjournalist in Australië denkt dat in de getroffen gebieden zo'n 475.000 koeien gestald staan. Dit komt ongeveer neer op 2% van de melkveestapel in het land. Zuivelcoöperatie Norco zegt dat de helft van de tweehonderd aangesloten bedrijven in New South Wales en Queensland zijn getroffen. De schade op sommige bedrijven is bijna niet voor te stellen, zegt een woordvoerder. Met helikopters worden afgesloten bedrijven nu bevoorraad met voer en medicijnen. Het bedrijf belooft dat ook de gedumpte melk wordt vergoed. Naar schatting gaat dat om circa 200.000 liter. Getroffen melkveehouder krijgen ook subsidies om de schade te compenseren.

Melkveehouders die het wel droog hielden, kampen ook met de gevolgen. De melkcollectie ligt op sommige delen stil, omdat wegen en bruggen beschadigd zijn. Ook graangewassen hebben schade opgelopen. Vleesconcern JBS heeft noodgedwongen een fabriek moeten sluiten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden