De Belgische zuivelindustrie heeft deze week voor het eerst een roomnotering gepubliceerd en blijft dat voortaan doen. De publicatie vloeit, volgens de Belgische confederatie van de zuivelindustrie (BCZ/CBL), voort uit Europese eisen.
De verordening op grond waarvan dit gebeurt, komt uit 2019. De doorvoering naar de praktijk neemt vaak veel tijd in beslag. Het lijkt opmerkelijk dat de Belgische zuivel wel overgaat tot de publicatie van een roomnotering, maar dat ZuivelNL in Nederland dit niet doet. Dit heeft volgens een woordvoerder van ZuivelNL te maken met kenmerken van de Nederlandse zuivelindustrie, waar productstromen anders zijn dan in de buurlanden.
Voor melk en zuivelproducten
De Europese Unie wil met betrekking tot zuivel en zuivelproducten (extra) marktdata hebben voor weipoeder, magere melkpoeder, volle melkpoeder, boter, room, consumptiemelk en commoditykazen (zoals Goudse en Edam foliekaas en mozzarella). Lidstaten moeten data opgeven als de nationale productie goed is voor ten minste 2% van de productie in de Europese Unie of, in het geval van commoditykazen, de lidstaten waar de kaassoort goed is voor ten minste 4% van de totale nationale kaasproductie.
Er gelden echter belangrijke uitzonderingen. Als er in een lidstaat slechts één tot drie bedrijven zijn voor een bepaald product, dan hoeven er geen prijzen te worden doorgegeven. Dit gaat bijvoorbeeld op voor FrieslandCampina en Hochwald Foods. Die produceren wel veel condens, maar hoeven geen prijzen te melden. Dit omdat prijzen dan te gemakkelijk herleidbaar zouden zijn naar de individuele producent.
De verplichting tot prijsopgave geldt ook voor andere agrarische producten, zoals granen en vlees.