Shutterstock

Analyse Rundvlees

Prijzen voor rundvlees zijn onveranderd sterk

24 Februari 2022 - Stef Wissink

Aan de situatie op de markt voor rundvlees is weinig veranderd de afgelopen weken. Het krappe aanbod zorgt voor hoge prijzen die moeiteloos standhouden. De sterke prijsstijgingen zullen bij de eindverbruiker op het bordje belanden en partijen vragen zich welke prijzen consumenten nog bereid zijn om te betalen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanhoudend krappe aanbod aan slachtvee heeft in de eerste zeven weken van het jaar gezorgd voor flink oplopende noteringen. De markt lijkt deze week in Nederland echter wel een adempauze in te lassen. De prijzen voor zowel slachtkoeien als stieren blijven onveranderd. In Leeuwarden bleven de noteringen afgelopen week ook al gelijk, zij het op historisch hoge niveaus.

Stroeve logistiek beperkt aanbod rundvlees verder
In de vleeshandel wordt eveneens opgemerkt dat de stroeve logistiek het huidige rundvleesaanbod verder verkrapt. Geregeld komt de import vanuit Zuid-Amerika met (flinke) vertraging aan, wat de bevoorrading in gevaar kan brengen. De hogere prijzen worden volgens insiders wel redelijk goed doorgegeven aan schakels verderop in de keten, al heeft dat soms enkele weken nodig. "Dat moet ook vlot gaan, anders houd je het op dit moment niet lang vol", zo klinkt het.

Waar de verkoopafspraken in het verleden geregeld voor een periode van meerdere maanden werden gemaakt, worden periodes nu zo kort mogelijk gehouden. Vanwege de volatiele en stijgende inkoopnoteringen brengen zelfs relatief kortlopende prijsafspraken van enkele weken al risico's voor inkopers en/of verwerkers met zich mee. De handel oogt dan ook wat gespannen.

Uiteindelijk komen de prijsverhogingen ook bij de consumenten terecht. "Rundvlees wordt een echt luxeproduct", zo klinkt het in de handel. Het is afwachten welke prijzen consumenten bereid zijn te betalen. Daarbij leeft het gevoel dat de markt nu langzaam wel tegen de prijspiek aanloopt. Toch blijft de afzet vooralsnog goed en zien partijen geen afname in de vraag naar producten. 

Grootmachten voeren productie op
Internationaal gezien groeit het rundvleesaanbod dit jaar wel. Een aantal grote exporteurs voeren de dieraantallen namelijk weer op. Australië werd enkele jaren flink geteisterd door de droogte. Vleesveehouders bouwden de veestapels door een gebrek aan goede voervoorziening noodgedwongen af. Nu de weerstomstandigheden verbeterd zijn, zetten veehouders weer in op groei. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voorziet een groei in het aantal gehouden runderen van 0,9 miljoen stuks: van ruim 23 miljoen dieren naar krap 24 miljoen stuks. Een toename van 3,9%. Verwacht wordt dat het land hiermee de export weer kan opvoeren.

Het meest in het oog springend, is de toename van het aantal runderen in Brazilië. De grootste rundvleesproducent en -exporteur ter wereld voert het aantal runderen dit jaar flink op. Volgens het USDA komen er dit jaar bijna 12 miljoen stuks rundvee bij. Het totaal aantal gehouden runderen stijgt zo van ruim 252 miljoen stuks naar ongeveer 264 miljoen dieren. Een toename van 4,7%. Het landbouwministerie voorziet in het verlengde daarvan ook een toename in het geëxporteerde volume: van 2,32 miljoen ton naar 2,68 miljoen ton vlees.

Het wereldwijde exportvolume van rundvlees neemt naar verluidt met 0,46 miljoen toe tot ruim 12 miljoen ton, een plus van 4%. Omdat ook de vraag vooralsnog goed is, lijkt het grotere internationaal beschikbare volume geen effect op de markt te gaan hebben. De prijzen voor runderen en rundvlees blijven staan op onveranderd hoog niveau.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden