Enkele tientallen Belgische leden van termijnmarktcoöperatie MTC wil dat een andere koers wordt gevaren. Ze hebben al 17 cent per kilo melk in waarborg moeten storten en vrezen grote verliezen, omdat volgens hen te risicovol wordt ondernomen. Directeur Dirk Coucke weerspreekt dat, maar bevestigt dat MTC flink op verlies staat.
De groep ontevreden leden is deze week bijeen gekomen in de buurt van Aalter, zonder het bestuur. Zij zeggen dat Coucke te veel op eigen initiatief handelt en zich niet aan afspraken heeft gehouden door meer risico's op de termijnmarkt te nemen dan was afgesproken. In totaal zouden ze daardoor nu op 17 cent per kilo melk aan verlies staan: 8 cent uit gewone waarborg en vervolgens nog 9 cent voor bijkomende stortingen. Ook zou een groter volume melk zijn vastgelegd dan de coöperatie beschikbaar heeft. Gesproken wordt van 127%.
Meer melk vastgelegd dan er is
Coucke stelt dat dit niet klopt. Volgens hem hebben de leden wel 17 cent in een waarborgfonds moeten storten, maar staat MTC nu op 13 tot 14 cent werkelijk verlies (stelt dat was vastgelegd op 37 cent, terwijl de markt nu op 50 cent staat). Dat verlies zou bij een dalende melkprijs bij kunnen trekken, maar de markt lijkt voorlopig hoog te blijven.
De bestuurder erkent dat er een groter volume melk is vastgelegd dan beschikbaar is, maar dat probleem speelt volgens hem vanaf de zomer en het gaat om 107%, geen 127%, zo stelt hij. Reden is dat in de voorbije maanden gerekend was met meer ledenaanwas. Die is gestopt.
Uitstapmogelijkheid als het te spannend wordt
Coucke zegt zich te verbazen dat bovengenoemde klachten nu naar boven komen, 'terwijl eind januari nog een ledenvergadering is gehouden'. "Toen is dat ook uitgelegd, maar is niets verder daarover gehoord of gezegd." De ontevreden leden verklaren dit uit het feit dat steeds digitaal is vergaderd en dan is het volgens hen gemakkelijk onwelkome geluiden weg te houden. Voor leden die het nu te spannend wordt, is er volgens Coucke de mogelijkheid om de deelname te beperken en/of volgend jaar uit te stappen.
De ontevreden bestuurders willen niet stoppen met MTC, maar een sterkere begeleiding van en meer meedenken met het management.