Het gevaar bestaat dat Nederland de derogatie van de mestregels voor de melkveehouderij verliest om andere dan inhoudelijke redenen. Dit zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO vakgroep melkveehouderij. Milieutechnisch gezien zijn er volgens hem geen redenen om Nederland een nieuwe derogatie te weigeren.
Meulenbroeks en ook LTO-voorzitter Sjaak van der Tak waarschuwen minister Henk Staghouwer van LNV om dit gevaar te onderkennen en daar op te acteren. Verlies van derogatie zou volgens berekeningen van LTO zo'n twintigduizend ondernemers minstens €10.000 tot €20.000 per jaar kosten. Dat is wat het de boeren kost, maar volgens Meulenbroeks zal het verlies van de derogatie ook het milieu schaden. "Sinds 2006 hebben we voor de melkveehouderij steeds een derogatie aangevraagd en ook gekregen. Dat heeft ook voor het milieu iets opgeleverd. We zien dat bij derogatiebedrijven zowel de kwaliteit van het oppervlaktewater als van het grondwater beter is dan bij niet-derogatiebedrijven. Dat blijven belonen heeft dus zin. Niet-toekennen van derogatie dreigt die winst verloren te laten gaan."
Sociaal-economisch voordeel betwist
Tot nu toe lijkt daar in Brussel niet veel oog voor te zijn, meent Meulenbroeks. De eisen in het kader van het 7e Actieprogramma worden verhoogd, maar duidelijkheid over derogatie wordt niet gegeven. Het lijkt erop dat andere overwegingen meespelen. Meulenbroeks vreest dat dit te maken heeft met zaken als gunfactor. "Het lijkt er op dat men in Brussel meer tegen het sociaal-economische voordeel is dat Nederland van zo'n derogatie kan hebben dan dat men vóór de verdere milieuwinst is." Het zou volgens hem tragisch zijn als zoiets de doorslag geeft.
De extra kosten voor melkveebedrijven bij verlies van derogatie zullen onder meer komen van grote problemen op de mestmarkt en verdere druk op de grondmarkt, die dan ook weer andere sectoren raakt.
LTO wil op zich graag bedrijven blijven stimuleren om milieuvriendelijk te werken, met ook oog voor het sluiten van kringlopen. Daarbij kan dan ook meer kunstmest worden vervangen door dierlijke mest. De hoop is dat Brussel daar ook toestemming voor geeft.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896688/lto-vreest-verlies-derogatie-om-verkeerde-redenen]LTO vreest verlies derogatie om 'verkeerde redenen'[/url]