Dentrassen ('paardentand') zijn net wat geschikter voor CCM vanwege de iets andere zetmeelstructuur dan flintrassen (ronde korrel). De rassen SY Enermax , SY Impulse (100% dent-Belgische markt), en in zekere zin ook SY Calo, SY Telias en SY Brenton (dentkarakter) zijn aldus goede keuzes voor teelt van CCM.
Ook in snijmaïs kunnen dentrassen voordeel bieden met (soms) iets betere zetmeelverteerbaarheid en opbrengstpotentieel. Echter, andere eigenschappen van dentrassen zijn dan weer minder positief voor ruwvoerproductie.
Nadelen dentrassen in snijmaïs
Plantverteerbaarheid en zetmeelgehalte (bij een 'normaal' DS-gehalte van 35-38% DS) vallen bijna altijd tegen. De iets betere zetmeelverteerbaarheid van de korrel (een paar %) wordt dan al snel tenietgedaan door het lagere zetmeelgehalte en de mindere plantverteerbaarheid. Verder valt de beginontwikkeling van de plant vaak tegen - vooral in koude/natte omstandigheden - en zijn veel dentrassen aan de late kant en genetisch gevoeliger voor stengelrot. Dit heeft een negatieve invloed op inkuilbaarheid en bewaring. Dat is de reden waarom Syngenta voor snijmaïs nog altijd volop in zet op flinttypes.
Dent- en flintrassen vergeleken
Hieronder vergelijken we twee Powercell™-rassen met zes dentrassen (meerjarige cijfers). Dit toont aan dat Powercell(flint)-rassen nog altijd in het voordeel zijn. Powercell-rassen kenmerken zich onder andere door hoge voederwaarde uit zetmeel én celwandverteerbaarheid voor hogere voederopname en meer ruwvoermelk. Lees meer over de rassen met het Powercell-kenmerk.
Op termijn verwachten we wel dat Syngenta en andere kwekers ook voor de Benelux geschikte rassen zullen vinden die het even goed, of zelfs beter gaan doen dan flintrassen.
Maar op dit moment geldt: voor de meest rendabele melkproductie: POWERCELL-maïsrassen kiezen!
1) gemiddelde SY Nomad/SY Dakini
2) gemiddelde zes dentrassen
3) gemiddelde stevigheid, stengelrot en builenbrandtolerantie (hoe hoger het cijfer, hoe beter)