Vreugdenhil

Nieuws Stikstof

Isover moet langs dezelfde lat als melkveehouderij

22 December 2021 - Klaas van der Horst

Het Brabantse Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie/SGP) vindt het onbestaanbaar dat producent van isolatiemateriaal Isover (onderdeel van Saint-Gobain) 865 ton NOx en 322 ton ammoniak (NH3) mag uitstoten zonder nadere voorwaarden. Vreugdenhil: 'Het is evenwel emissieruimte als van 622 melkveebedrijven, en die moeten wel allerlei maatregelen nemen. Beide moeten gelijk worden behandeld.'

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Isover in Etten-Leur heeft net zo goed als de Amercentrale en Schiphol een natuurvergunning nodig, ook al beweert de provincie Noord-Brabant anders, zegt Vreugdenhil. De provincie redeneert net als Schiphol dat de bedrijvigheid er was voordat de Wet Natuurbescherming (Wnb) bestond en er dus geen vergunningplicht is.

Emissieruimte met waarde van €35 miljoen
Saint Gobain heeft in 2020 wel een natuurvergunning aangevraagd, maar dat is volgens de provincie niet nodig geweest. Het dreigt volgens Vreugdenhil nog gekker te worden als Isover deze emissieruimte zonder slag of stoot zou krijgen en deze ruimte maar deels benut. Dan zou het bedrijf deze ruimte voor een groot deel kunnen verkopen of verleasen, wat een waarde vertegenwoordigt van €35 miljoen, stelt Vreugdenhil.

De emissieruimte die Isover in Etten-Leur wil hebben, is deels gebaseerd op verouderde technieken. Veel isolatiemateriaal wordt geproduceerd met een nieuwere en milieuvriendelijker 'binder'. Daar is dus minder emissieruimte voor nodig. Het provinciebestuur houdt daar volgens hem geen rekening mee.

Ook MOB in het geweer
Inmiddels is ook organisatie MOB (Mobilisation for the Enviroment) in het geweer gekomen. Deze heeft in eerste instantie aan de provincie gevraagd om de latente stikstofemissieruimte uit de vergunning van Isover te halen.

Vreugdenhil maakt zich intussen ook kwaad over het besluit van de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant om de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch, waarbij de vergunning van de Amercentrale werd vernietigd, aan te vechten. Hij vindt dat onterecht en niet uit te leggen aan andere partijen, zoals boeren, die hun emissies wel moeten beperken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden