De stichting Milieukeur (SMK) scherpt de eisen voor Planet proof-melk verder aan. Volgend jaar is bijvoorbeeld 5% meer eiwit van eigen land nodig en ook 5% meer kruidenrijk grasland plus een bedrijfsnatuurplan. Dit tot ongenoegen van niet alleen melkveehouders. Ook verwerkers maken zich zorgen over de haalbaarheid en houdbaarheid van het hele pakket.
Dit bleek al tijdens de hoorzitting die begin november werd gehouden, voorafgaand aan de vaststelling van de nieuwe eisen voor het komende jaar. Afgaande op de definitieve eisen voor 2022 is beperkt rekening gehouden met de aangevoerde bezwaren. Voor een deel van de eisen gelden wel overgangstermijnen.
Verzachtende maatregelen, zoals het meenemen van buurtcontracten, kunnen ondertussen nog niet worden meegenomen, omdat de Kringloopwijzer (die veel wordt gebruikt om data uit te halen voor het PlanetProof-schema) nog niet is ingericht voor de opname van deze contracten.
FrieslandCampina twijfelt aan haalbaarheid
Voor FrieslandCampina was het voorgestelde pakket aan extra eisen een reden om haar zorg te uiten. Volgens een inspreker op de hoorzttting moet er wel een relevant deel van de boeren kunnen (blijven) voldoen om een impact te krijgen op verduurzaming en ook de vraag in de markt kunnen invullen. Ook moet de veehouders rendement blijven terugzien voor hun inspanningen en moet er genoeg stabiliteit kunnen blijven onder de groep deelnemers. FrieslandCampina heeft mede daarom gevraagd of het College van Deskundigen nog eens goed naar de haalbaarheid wilde kijken, alvorens de eisen werden vastgesteld. FrieslandCampina heeft tussen de zevenhonderd en achthonderd leden die deelnemen aan het PlanetProof-schema.
Strijdige eisen en middelvoorschriften
Individuele veehouders uitten hun zorgen over strijdigheid van diverse eisen met elkaar. Zo is het volgens hen erg moeilijk om zowel een extra groot areaal kruidenrijk grasland aan te houden en tegelijkertijd veel meer eiwit van eigen land te halen. Ook werden zorgen geuit over allerlei extra middelvoorschriften en de certificeringen die nodig zouden zijn volgens de deskundigen van SMK. Omdat extra aandacht wordt gegeven aan met name de mobiliteit van koeien, wordt per 1 januari 2024 een mobiliteitsscore ingevoerd, waarvoor bijvoorbeeld gebruik moet worden gemaakt van een gecertificeerde klauwbekapper.
Het idee van het College van Deskundigen voor een verplichte workshop 'mens-dier interactie' heeft SMK laten vallen, omdat nagenoeg alle veehouders dit als beledigend ervoeren.
Geen consument of retail
Een punt waar SMK geen duidelijk antwoord op gaf, was de vraag van een deelnemer waarom er bij de gesprekken over de PlanetProof-eisen geen enkele consument aanwezig is en ook niemand van de retail, terwijl wel de vraag op tafel ligt wat deze partijen zien als verkoopbare duurzame producten.
Voor enkele scores zijn overigens ook versoepelingen doorgevoerd, zoals voor KalfOK en Levensduur. Dit is gedaan om 'ongewenste prikkels' te voorkomen, zoals het afvoeren van gezonde oude koeien, om zo de geregistreerde leeftijd voor de afgevoerde koeien te verhogen.