Snijmaïs is een stabiel, hoogproductief voedergewas dat in veel Nederlandse melkveerantsoenen voor de nodige glucogene energie zorgt. Een hoge voederwaarde-opbrengst van je hectares maïs halen drukt de krachtvoerbehoefte en levert dus direct rendement. Hoe pak je dat aan?
Maïs in het rantsoen verhoogt de energiedichtheid en ruwvoeropname en verlaagt daarmee de behoefte aan krachtvoer. Maïs levert de nodige energie om het eiwit in gras om te zetten in melkeiwit. Met de volgende praktische tips haal je hier het hoogste rendement uit.
Tip 1: verteerbaarheid maakt het verschil
De energie van snijmaïs komt voor het grootste deel uit het zetmeel. De restplant (celwanden) leveren echter ook nog eens veel energie, 25% tot 33% van het totaal. Hier speelt celwandverteerbaarheid een sleutelrol: hoe hoger deze NDF-verteerbaarheid, des te meer energie komt er vrij uit de celwanden. Tussen maïsrassen bestaan hier grote verschillen in, met een variatie van 45% tot 60% celwandverteerbaarheid.
De winst van een hoge celwandverteerbaarheid is duidelijk te zien op de kuilanalyse: het levert tot wel 75 VEM per kg ds extra! Dus meer melk uit elke kilogram ruwvoer. Bij gelijke teeltkosten, verhoogt dit je rendement. Bekijk maïsrassen met de hoogste verteerbaarheid >>
Tip 2: maïs die past in het rantsoen
De verhouding gras/maïs in het rantsoen is mede bepalend voor het maïsras dat zorgt voor de beste voerresultaten. In een grasrijk rantsoen is veel pensbeschikbare energie nodig. Hier past zetmeelrijke maïs goed, met een hoger aandeel onbestendig zetmeel. Deze rassen herken je bij LG aan het Starplus label >>
In een maïsrijker rantsoen is een meer gematigd zetmeelaanbod veiliger. Kies dan rassen met een hoge VEM per kg droge stof, gemiddeld zetmeelgehalte en hoge celwandverteerbaarheid zoals LG 31.214 en LG 31.220.
Tip 3: verhoog je kVEM per hectare
Elke VEM die je van eigen land haalt en benut, hoef je niet aan te kopen. Maak de maïsteelt een prioriteit en benut zo de volledige potentie van het maïsras:
Om veehouders te ondersteunen in hun maïsteelt lanceert LG voor seizoen 2022 het nieuwe smart-farming plaftorm Agrility. Telers krijgen frequente e-mail updates over gewasgroei, opbrengst en afrijping. Zo heb je de maïsteelt op elk moment onder controle! Lees hier meer over Agrility.
Zo werkt Agrility:
Tip 4: bescherm je maïs tegen plagen
Belagers zoals vogels en bodeminsecten kunnen het plantenbestand flink uitdunnen, wat resulteert in een lagere opbrengst. Nu chemische zaadbehandelingen wegvallen biedt LG Starcover Force de meest brede bescherming. Mocht er toch vogelschade zijn, krijg je met de gratis LG Maisservice maïszaad voor over- of bijzaai volledig vergoed.