De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gebruikt ook de jaarlijkse gegevens over de melkaanvoer van bedrijven om de fosfaatproductie te controleren en selecteert, in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de bedrijven waarbij het risico bestaat dat meer fosfaat wordt geproduceerd dan waar rechten voor zijn.
Individuele melkveehouders kunnen kiezen of zij toestemming geven aan hun verwerker om deze gegevens al dan niet door te geven. Hoe gegevens van weigeraars dan toch bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland terecht kunnen komen, is onduidelijk.
Jaarlijkse check
Volgens een woordvoerder van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland moeten melkverwerkers deze gegevens jaarlijks bij de dienst aanleveren, waarna samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt gekeken waar zaken niet lijken te kloppen. Op basis van deze eerste analyse en eventuele bevindingen uit andere inspecties selecteert de NVWA bedrijven voor nader onderzoek.
De zuivelondernemingen leveren hun gegevens in februari van het volgende jaar aan. De Rijksdienst van Ondernemend Nederland kan daarom op zijn vroegst pas begin maart een selectie van te controleren bedrijven aan de NVWA leveren.