Voederbieten staan weer volop in de belangstelling. Ze hebben een hoge voederwaarde en ze zijn smaakmakers in het rantsoen waardoor ze de voeropname stimuleren. Dit vertaalt zich in een hoger vet- en eiwitgehalte. Met de huidige krachtvoerprijzen zijn ze een aantrekkelijke aanvulling op het rantsoen. Verse voederbieten zijn op dit moment weer volop beschikbaar.
Voederbieten behoren tot de meest energierijke voeders voor melkkoeien, meer VEM zelfs dan maïs. Bovendien hebben bieten een hoge verteerbaarheid. Door het hoge suikergehalte stimuleren bieten de boterzuurproductie in de pens. Dit stimuleert de productie van melkvet in de uier. De hogere energie-opname zorgt ook voor meer eiwit in de melk.
Veilig voor de pens
De hogere opname van energie komt deels door de voederwaarde van de bieten, maar ook doordat de koeien meer voer opnemen. Verse bieten zijn smakelijk en dat stimuleert de totale voeropname. In een zetmeelrijk rantsoen verbetert suiker de penswerking en verteringssnelheid. De goed verteerbare koolhydraten (pectinen) in voederbieten komen geleidelijk vrij in de pens. Het belangrijkste voordeel hiervan: je kunt grote hoeveelheden voeren, zonder nadelig effect op de penswerking. Let wel op de bewaringsmethode. ''De werking van de voederbiet verandert bij verschillende opslagmethodes. De suikers komen geleidelijker vrij bij vers voeren dan wanneer de gesnipperde voederbieten alvorens ingekuild of ingeslurfd zijn'' aldus Andries Sneep van Hoogland bv.
Gemakkelijk te verwerken
Door nieuwe veredelingstechnieken (onder andere KWS Feedbeet) bevatten voederbieten tegenwoordig nauwelijks tarra. De schone bieten kunnen daardoor meteen in het rantsoen worden opgenomen. Het verwerken van verse bieten is goed te mechaniseren. Bedrijven die met een TMR-rantsoen werken, kunnen de bieten in de voermengwagen snijden en door het rantsoen mengen. De bieten zijn ook prima te verwerken met een snipperbak.
Vers aangeleverd van september tot maart
Doordat de voederbieten over gunstige eigenschappen beschikken, dienen ze als ideale aanvulling op traag verteerbare graskuilen. Dit met als uitkomst een lager krachtvoerverbruik. De verse bieten verdienen aandacht tijdens de opslag; ze moeten kunnen ademen en vorstvrij blijven. Voor veehouders die daartegen opzien, biedt Berg Fourage de mogelijkheid om de bieten per vracht vers te laten aanvoeren. Om de bieten jaarrond te kunnen voeren, wordt een combinatie van voederbieten met speltdoppellets aangeraden. Door het hoge absorptievermogen van de speltdoppellets stimuleer je de fermentatie van de bieten.
De pluspunten van voederbieten op een rijtje:
'Voederbieten geven boost aan de gehaltes'
Melkveehouder Gijsbert van den Berg uit Kampereiland voert zijn bijna honderd koeien al een aantal jaren voederbieten in het stalseizoen. Het zou volgens zijn voeradviseur een gunstig effect hebben op het eiwit- en vetgehalte in de melk. Dat sprak Gijsbert aan. Nadat hij voederbieten begon te voeren, ging zijn eiwitgehalte sky high tot 3,85%. Dat had hij nog met weinig andere voedermiddelen meegemaakt. Ook zag Gijsbert dat het vetgehalte toenam. Voor hij met bieten begon zat hij op 4,25% vet en het gehalte piekte tot over de 4,75% heen. Doordat je met voederbieten veel suiker aan het rantsoen toevoegt, hebben koeien veel energie over voor de vet- en eiwitproductie. De bieten laat hij per vracht vers aanvoeren. Hij heeft zo maar beperkte opslag nodig en kan toch de hele winter verse bieten voeren.
Luister naar zijn ervaringen:
Benieuwd of het gebruik van voederbieten interessant is voor jouw bedrijf? De specialisten van Berg Fourage kunnen je vrijblijvend adviseren.
T: 0341-768222
E: verkoop@bergfourage.nl
W: www.bergfourage.nl