De Chinese zuivelimport laat dit jaar snelle groeicijfers zien, maar in oktober is vraag teruggezakt. De daling wekt de suggestie dat het Aziatische land de strategische zuivelreserves op orde heeft.
De import van volle melkpoeder, veruit het grootste zuivelfabricaat dat China aanvoert, daalde in oktober met 11% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar tot 33.0000 ton. De daling weerspiegelt een trendbreuk. Over de eerste tien maanden van dit jaar steeg de import namelijk met 38% tot 752.000 ton. Ook de afzet van weipoeder daalde vorige maand, met 10% tot krap 50.000 ton.
Ook weipoeder toont daarmee een trendbreuk. In de periode januari tot en met oktober ligt de import namelijk een kwart hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De import van magere melkpoeder liet in oktober geen teruggang zien. Met 32.000 ton lag het importvolume bijna 30% hoger dan vorig jaar. Over de eerste tien maanden steeg de import met 34% tot 374.000 ton. Hier profiteren Europese exporteurs dankbaar van.
Heeft China zuivelreserves op orde?
De gedaalde importcijfers van volle melkpoeder en weipoeder insinueren dat China de strategische zuivelreserves ondertussen redelijk op peil heeft. Onder meer de Rabobank sprak eerder al uit te verwachten dat de Chinese zuivelvraag in de tweede helft van dit jaar zou terugzakken. In het derde kwartaal spraken de hogere Chinese importcijfers deze verwachting nog tegen, maar in oktober dus niet meer. De daling zou ook kunnen komen doordat de productievolumes in Europa en Nieuw-Zeeland onder druk staan, als gevolg van de flink lagere melkaanvoer. Of mogelijk is het een combinatie van beide.
Babymelkpoeder laat logische daling zien
De import van babymelkpoeder staat het hele jaar al onder druk. Vorige maand daalde het importcijfer met 21% tot zo'n 20.000 ton. Over het hele jaar bekeken ligt de afzet een kwart lager op 217.000 ton. De daling is een logisch gevolg van het lage Chinese geboortecijfer. Dat is in 2020 tot een historisch dieptepunt gezakt, zo blijkt uit cijfers van het Chinese nationale bureau voor statistiek. Vorig jaar registreerde China 8,52 geboorten per 1000 mensen, een duidelijke daling ten opzichte van de 10,41 in 2019 en het laagste cijfer sinds de stichting van de Volksrepubliek China in 1949.