Shutterstock

Inside Melk

Duitse zuivelsector voorziet in 2022 niet meer melk

24 November 2021 - Klaas van der Horst

De Duitse melkaanvoer komt dit jaar waarschijnlijk uit op het kleinste volume sinds 2017, maar een herstel van de melkproductie lijkt ook volgend jaar niet waarschijnlijk. Meer produceren levert te weinig meerwaarde op. Alleen in Schleswich-Holstein lijkt de aanvoer iets te gaan stabiliseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt ZMB-directeur Monica Wohlfarth in een rapportage over de actuele stand van zaken in de zuivel, die is gepubliceerd door het Duitse Milchindustrieverband (MIV). In 2020 piekte de Duitse melkaanvoer op 31,8 miljard kilo. 

DuAanv
De Duitse melkaanvoer is volgens het MIV in langjarig opzicht over de top heen.

Volgens het Wohlfahrt is de Duitse melkveehouderij overigens al langer losgekoppeld van de ontwikkeling op de Europese markt. in de EU als geheel is tussen 2015 en 2021 ongeveer 5,7% meer melk bij gekomen, terwijl er in Duitsland in die zelfde periode maar 0,7% melk bij is gekomen. 

De structuur van de Duitse melkveehouderij is ondertussen wel behoorlijk veranderd. De melkveestapel is fors gekrompen. In 2014 werden op het toppunt 4,3 miljoen melkkoeien geteld. sindsdien is de stapel gestaag gekrompen. Vorig jaar werden er nog goed 3,9 miljoen koeien geteld. Daarvan stonden er 2,2 miljoen stuks op bedrijven met meer dan honderd koeien, terwijl er ruim 1,7 miljoen op kleinere bedrijven stonden.

duitsemelkveest
Het aantal melkveebedrijven met meer dan honderd stuks melkvee stijgt nog steeds.

Nog steeds neemt het aantal bedrijven met meer dan honderd koeien toe, maar sinds 2018 groeien de grotere stallen niet meer echt  verder in omvang. ondertussen lijkt de melkproductie per koe te stagneren, signaleert het MIV.

Deze laatste ontwikkeling is deels ingegeven door de sterk oplopende kosten van de melkproductie, terwijl de melkprijs niet mee is gestegen, met name niet in de jaren vanaf 2018 tot en met 2020.

mgld
Al leek de melkprijs in de voorbije 3 jaren nog redelijk, zoals hier in Duitsland, de gestegen kosten soupeerden elk beetje marge op.

De te lage opbrengsten weerhouden boeren ervan om meer geld te steken in productieverhoging van hun koeien. De Duitse melkveehouders zijn volgens Wohlfahrt niet de enigen die hier last van hebben. Ook in Nederland, Frankrijk en enkele landen buiten de EU (bijvoorbeeld de VS) worstelen boeren met dit probleem. Door een goede mondiale vraag naar melkproducten en daardoor oplopende uitbetaalprijzen lijkt hier geleidelijk weer een oplossing voor te komen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden