Rabo Carbon Bank begint met een pilot van drie jaar in het westelijk veenweidegebied, waarbij boeren betaald krijgen voor koolstofcredits. Het is de eerste proef van de koolstofbank op Nederlandse bodem. In de zomer lanceerde Rabo Carbon Bank al een pilotproject in Amerika.
Met deze proef valt er volgens de koolstofbank op twee manieren klimaatwinst te boeken. Ten eerste wordt koolstof in landbouwbodems vastgelegd. Door compost toe te voegen aan de bodem of niet meer te ploegen, verbetert de bodem en legt die meer koolstof vast. In potentie wordt er daarmee in Nederland tot 1 Mton CO2 bespaard, stelt de Rabo Carbon Bank. Bovendien kunnen boeren hun uitstoot verminderen, bijvoorbeeld door minder fossiele brandstof en kunstmest te gebruiken of – specifiek in veenweidegebieden – het waterpeil te verhogen. De gerealiseerde klimaatwinst wordt berekend en verhandeld in de vorm van koolstofcredits.
Voor de proef waar acht tot tien boeren aan meedoen, wordt samengewerkt met Wij.land dat landbouwpilots faciliteert. Directeur Daniëlle de Nie: "In het project staan leren en experimenteren centraal. Veen, klei of zand, het één houdt meer koolstof vast dan het ander. En de ene maatregel zal beter werken, tegen minder kosten, dan de ander." In 2021 zijn grondmonsters genomen en in 2024 gebeurt dat weer om te bepalen of er extra koolstof in de bodem is vastgelegd. Ook rekent Wij.land. met een klimaatmodel uit wat de broeikasgasuitstoot was toen de boeren begonnen met regeneratieve landbouw, staat te lezen op haar website.
De kosten voor monitoring worden gedragen door Wij.land en Rabo Carbon Bank. De brutoprijs is €45 per ton waarvan €40 per ton CO2 equivalent uitbetaald wordt aan de boer, aldus Wij.land. De prijs staat voor drie jaar vast. De helft van de verwachte (gemodelleerde) emissiereductie wordt vooruitbetaald, in drie jaarlijkse betalingen. Aan het eind van het project vindt een eindafrekening plaats op basis van enerzijds de werkelijk vastgelegde hoeveelheid koolstof in de bodem en anderzijds de uitkomsten van het gevalideerde model. Rabo Carbon bank garandeert de afname van de (toekomstige) credits door nu al kopers te zoeken en te contracteren.
De credits kunnen een belangrijke rol spelen in de financiering van de landbouwtransitie, stelt de Rabo Carbon Bank. Bosch: "Sommige aanpassingen, zoals een kruidenrijk grasland en een gezondere bodem, leveren na een aantal jaar ook echt meer geld op voor de boer. De vergoeding voor de koolstofcredits helpt de boeren om deze investeringsperiode te overbruggen."
De Rabo Carbon Bank is in maart van dit jaar opgericht. Directeur Barbara Baarsma vertelde in de studio van Boerenbusiness over de plannen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10895258/eerste-boeren-krijgen-geld-voor-koolstofcredits]Eerste boeren krijgen geld voor koolstofcredits[/url]
CO2 vastlegging in de bodem (toename) moet toch in eerste instantie worden afgetrokken van de emissies van de betreffende boerderij? Of moeten de afnemers van dergelijke melkveehouders (voorbeeld) straks elders de "carbon credits" inkopen om de emissies van de melk (voorbeeld) te compenseren. In hoeverre neemt deze vastlegging structureel toe? Of is het een kwestie van vastlegging tijdens de reis "terug naar gezonde" bodem en vanaf dat moment komt er een keer een equilibrium waarbij geen extra CO2 meer wordt vastgelegd. Hoe permanent is dergelijke vastlegging eigenlijk. Een heleboel vragen, waardoor wij als zuivel producent ons beslist niet gaan wagen aan deze vorm van "green washing".