Agrifoto

Nieuws Klimaat

Strenge doelen landbouw geen inkopper op COP26

16 November 2021 - Klaas van der Horst

De mondiale klimaatconferentie COP26, die afgelopen weekend werd afgerond, moet ook stevige gevolgen hebben voor de landbouw. Vooral in de uitstoot van broeikasgassen, zo valt te lezen in veel berichten. De Europese Commissie ziet in het akkoord een bevestiging van het ingezette beleid, met name van de Farm-to-Fork (F2F) strategie van adjunct-voorzitter Frans Timmermans.

Buiten de EU wordt lang niet overal dezelfde conclusie getrokken. De regering van president Joe Biden in de VS wil de landbouw niet beperken, maar juist inzetten als grote 'carbon sink', waarbij de bodem grote hoeveelheden koolstof moet vastleggen. Ook in Nederland is dat een bekende gedachte. Verder willen de VS, samen met een groep van 30 andere landen, sterk inzetten op innovatie om te komen tot een klimaat-slimmere landbouw en dito voedselsystemen. Daarvoor moet $4 miljard voor worden vrijgemaakt. 

VS tegen rem op vleesconsumptie
Landbouwminister Tom Vilsack, een democraat, wil evenwel niet aan campagnes om de vleesconsumptie te beperken. Ook beperking van de veestapel is volgens hem niet nodig om de emissies te beperken. Vilsack ziet veel meer in het afvangen van emissies met technische middelen en in de productie van biogas. De Amerikaanse minister van landbouw vond op dit punt onder meer China, Australië en veel andere landen op het zuidelijk halfrond en in Azië aan zijn zijde.

Van een kleinere melkproductie wil Vilsack al evenmin iets weten. "Zuivel helpt om duurzame voedselsystemen in stand te houden," vindt hij. Wel heeft de VS een verklaring mede ondertekend om de zuivelsector klimaatneutraal te maken over een periode van 30 jaar. Ook hier was het voor Vilsack niet moeilijk om medestanders te vinden. Veel landen vinden het veel belangrijker om voldoende voedsel voor de eigen bevolking beschikbaar te hebben dan strenge maatregelen door te voeren die een drukkend effect hebben op de voedselproductie. 

Ierse boerenvertegenwoordiger ook kritisch
Paul O'Brien, een vertegenwoordiger van de Irish Farmers Association, kraakte aan het einde van de conferentie ook nog een kritische noot over allerlei eisen waar boeren aan moeten voldoen. "Wat is er eerlijk aan eisen en kosten toevoegen voor boerengezinnen, terwijl grote kolenproducenten en -gebruikers in deze wereld hun verantwoordelijkheden ontlopen? De grootste methaan-uitstoters van deze wereld - China, India en Rusland, samen goed voor 35% van alle methaanemissies - weigeren aan hun verplichtingen te voldoen. Moeten wij dan hun lasten dragen?"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden